Er din bys Facebook-gruppe stukket helt af – sådan får I vendt skuden

En digital rådgiver kommer her med sine gode råd til, hvordan man håndterer negativ adfærd i grupper på sociale medier.

I den lokale bygruppe 'Facebook Hadsten' har man indført et princip om kun at tillade positive-vinklede opslag.

Det sker, fordi folkene bag mener, gruppen har udviklet sig i en forkert retning.

- Der har været alt for mange opslag med brok, tilsvininger og decideret mobning. Derfor besluttede vi at forbyde opslag, hvor vi frygter for tonen, siger Stefan Granholm, der er en ud af fem administratorer i gruppen.

Og hvis din lokale Facebook-gruppe oplever lignende tilstande med for meget negativitet, så kan det ofte være en følge af, at gruppen er vokset.

Det siger Katrine Thielke, der er selvstændig digital kommunikationsrådgiver og ekstern lektor på KU og DMJX.

- Pludselig kommer der flere og flere mennesker til, og ingen var en del af det oprindelige fællesskab. Så man har ikke nogen relationer, og det her her nogle tænker, at de bare kan slå alt muligt op og skrive, hvad de vil. Og så løber det løbsk, og så er det pludselig ikke rart for nogen at være der, siger hun til TV2 Østjylland.

Lukning kan være løsningen

Hvad gør man så, hvis skaden alligevel er sket, og debatten har udviklet sig i en fuldstændig vanvittig retning?

- Hvis debatten har udviklet sig ekstremt, og man ikke kan rette op på den ved at genetablere reglerne, så er det faktisk min anbefaling, at man lukker gruppen og starter forfra. Det kan lyde ret vildt, at man ligesom siger slut med det her, men min erfaring er, at hvis man genopretter sådan en gruppe og starter med de gode regler, så skal folk nok finde fællesskabet igen, for det har vi alle sammen brug for, siger digital rådgiver Katrine Thielke.

Men der findes jo rigtig mange mennesker, som gerne vil skabe splid, og som ønsker de her voldsomme debatter. Hvad gør man med dem?

- Det er de mennesker, man nogle gange vil sige har ’troldeadfærd’, eller som forsøger at afspore debatten, eller som chikanerer og udstiller nogle bestemte typer grupper. Og der er nogle forskellige greb. For eksempel kan man kalde dem ud. Man kan sige: ’Jeg ser, hvad du gør nu, jeg kan se, du forsøger at skabe splid, hvad er formålet med det?’

- Man kan også prøve at komme i dialog med dem og få en snak og spørge dem, hvad der sker, og om de er okay.

- Og så kan man selvfølgelig i sidste ende udelukke dem, hvis de ikke overholder de regler, der er for gruppen, siger Katrine Thielke.

Ikke ret til at chikanere

Men kan man ikke godt sige, at det er et demokratisk problem, hvis man bare enten udelukker folk eller helt nedlukker grupper, hver gang debatten bliver lidt for voldsom?

- Jo, men man skal også huske, at retten til at ytre sig frit, den har man på sin egen profil og i sit eget hjem. Det er ikke retten til at gå ind og ødelægge en gruppe for alle andre. Selvfølgelig skal der være et frirum for alle, men det er ikke retten til at afspore samtalerne og bruge hadtale osv., siger digital rådgiver Katrine Thielke.

- Så det er faktisk vigtigt, at hvis man er administrator i en gruppe, så har man også pligten til at sørge for, at det foregår på en ordentlig måde.

Kattegatbro illustration

Lokal politiker: Konsekvenserne af en Kattegatbro skal undersøges nærmere

Afdelingschef i Statens Serum Institut Tyra Grove Krause

liveblog COVID-19 LIVE: SSI: Nye britiske tal for coronavariant bekymrer

Tanja Lauenborg

Vil tilbage i politik

Jacob Thage Museum Jorn

Museer presset af coronapas: Publikum udebliver

BTK Viby

Højgravid vinder DM i bordtennis

Trine Assentoft bostøtte

play Trine er udviklingshæmmet og må ikke få hjælp derhjemme

Dagens mest læste