Enhedslisten vil have langsigtet plan for ligeløn

Politiske initiativer skal afhjælpe løngab mellem køn. Overenskomsten har spillet fallit, mener Enhedslisten.

Enhedslisten vil have en langsigtet plan, der skal sikre ligeløn mellem kønnene.

Partiets ligestillingsordfører, Pernille Skipper, opfordrer mandag på kvindernes internationale kampdag beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) til at indkalde til forhandlinger om en 2030-plan.

- Det vigtigste er at erkende, at vi har et ligelønsproblem i Danmark. Og at det kræver politisk handling at gøre noget ved det. Det er et politisk ansvar, siger hun.


I gennemsnit er der en lønforskel på 14,5 procent mellem mænd og kvinder på hele arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Skipper vil have politisk handling, fordi det ifølge hende ikke er lykkedes at komme uligelønnen til livs ved overenskomstforhandlingerne.

Derfor, mener hun, skal der laves en pulje til overenskomstforhandlingerne.

- Vi har tidligere foreslået, at man laver en lavt- og ligelønspulje, som skal sikre, at der ved overenskomstforhandlingerne reelt er penge, der kan løfte løngabet i de kvindedominerede fag, siger Pernille Skipper.

Mænd fører i samme fag

I sygeplejefaget tjener mandlige medarbejdere omkring fem procent mere end deres kvindelige. Det viser tal fra Dansk Sygeplejeråd.

Og i Sygeplejerådet er man enig med Skipper om, at der skal politisk handling til for at komme løngabet til livs.

Ifølge formand Grete Christensen er det ikke sikkert, at en pulje vil afhjælpe problemet. Hun er glad for Skippers politiske fokus, men mener, at en trepartsforhandling skal til.

- Det er så tydeligt, at problemet ikke kan løses ved overenskomstforhandlinger. Derfor opfordrer vi regeringen til at løfte det ved en egentlig reform, siger hun.

Minister afviser

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) tager glædeligt imod forslag til at løfte problematikker på ligestillingsområdet.

Men han afviser at ville gå ind i en diskussion om en eventuel trepartsforhandling.

- Det er principielt meget vigtigt, både for regeringen og for mig som socialdemokratisk minister, at det at aftale løn er noget, som arbejdsmarkedets parter gør, og som vi politikere blander os udenom.


Han henviser til, at det i særdeleshed ikke kan komme på tale, mens overenskomstforhandlingerne fortsat er til afstemning.

Undersøgelser viser, at en af hovedårsagerne til det generelle løngab er, at der er overvægt af kvinder i offentlige erhverv.

Der skal være ligeløn, mener Pernille Skipper (EL) der er ligestillingsordfører for Enhedslisten.
Der skal være ligeløn, mener Pernille Skipper (EL) der er ligestillingsordfører for Enhedslisten. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)


Se på Island

Ifølge Skipper skal en langsigtet plan også afhjælpe forskellen på det private arbejdsmarked. Her mener hun, at man kan kigge til Island efter inspiration.

Her skal private virksomheder ved lov fremlægge en begrundet redegørelse for lønforskellen, hvis der er en.

- Det gør det nemmere at komme efter de enkelte virksomheder, hvis kvinder ikke får samme løn, men i praksis har det samme uddannelsesniveau, ansvar og evner, siger hun.

I Danmark skal virksomheder med over 30 medarbejdere fremlægge lønforskellen mellem henholdsvis mænd og kvinder.

Ifølge Skipper bør det være virksomheder med ned til ti medarbejdere, der skal gøre det.

Ifølge Peter Hummelgaard (S) er det grundlæggende en god idé at have transparens i lønstatistikkerne. Men igen henviser han til, at politikere ikke skal blande sig for aktivt i lønforholdene, som han mener helst skal løses af arbejdsmarkedets parter.


åboulevarden

Sådan bliver reglerne for at gå på café og restaurant

Billede 17.04.2021 20.48.44

Biltræf endte med 70 sigtelser

170421 digi 2 affaldsindsamling

Hundeposer, Gammel Dansk og en ble med tis: Campingplads samler 113 kilo skrald på få timer

Gellerupparken Gellerup

Skole uden smittede lukker - rammer model skævt?

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Dagens mest læste