Ekspert: Fordobling af økologiske landbrugsarealer er en udfordring
I den nye landbrugsaftale er der udsigt til en fordobling af økologiske landbrugsarealer. Men det kan ifølge en ekspert give problemer.
Med den nye landbrugsaftale, som netop er vedtaget, indgår målsætningen om, at de økologiske landbrugsarealer skal fordobles.
Det vil, ifølge aftalen, som et bredt flertal i Folketinget står bag, medføre en CO2-reduktion på 0,5 millioner ton, fordi de økologiske landmænd har færre dyr per hektar.
Men den strategi giver ifølge professor ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet ingen mening. Han peger på, at udviklingen af konventionelt landbrug nemlig vil, ved hjælp af teknologien, hale ind på økologien.
- Jeg tror, vi kigger ind i en fremtid, hvor forskellen mellem økologisk og konventionel produktion bliver mindre – også selvom der er færre dyr i det økologiske, siger professor Jørgen E. Olesen.
Økologi giver færre fødevarer
Professoren peger desuden på, at i takt med at verdens befolkning stiger og bliver mere velhavende, vil der også ske en øget efterspørgsel på fødevarer.
Et skifte til økologisk produktion vil betyde færre fødevarer produceret, og det kan ifølge professoren give problemer.
- Vi har altså en udfordring, der handler om, hvordan vi får håndteret en stigende global efterspørgsel, samtidig med at vi skal løse de her problemer, siger Jørgen E. Olesen og fortsætter:
- Det er svært for mig at se, at vi kan løse det ved at skifte til en produktion, der producerer mindre, siger han.
I landbrugsaftalen er der en samlet ambition om en CO2-reduktion på 7,4 millioner ton inden 2030. Aftalen indeholder dog kun initiativer, der sikrer en reduktion på 1,9 millioner ton.
Du kan se mere til landbrugsaftalen, herunder interviewet med eksperten, i indslaget nedenfor: