Efterskoleelever strejker: Stine vil have garanti for genåbning

Mange efterskoleelever er så utilfredse, at de torsdag vil blive væk fra online-undervisningen. Én af dem er Stine Munk fra Skanderborg. Hun håber at få en garanti for, at efterskolerne får lov til at genåbne senest 15. marts.

Obs: Artikel opdateret med citater fra Stine Munk kl 10.50.

På mandag kan efterskoler i nogle dele af landet åbne dørene for deres elever, som har været hjemsendt siden december.

Det gælder dog kun i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm.

Blandt andet her i Østjylland kan efterskolerne altså endnu ikke åbne op, og mange efterskoleelever er så utilfredse, at de torsdag vil blive væk fra online-undervisningen.

Det fremgår af en Facebook-begivenhed i gruppen 'Efterskoleelever tilbage på skolerne NU!', hvor omkring 1800 personer har tilkendegivet, at de ikke møder til undervisning.

Èn af dem er 16-årige Stine Munk fra Skanderborg. Hun går på Vandel Efterskole ved Billund, og hun er rigtig ærgerlig over, at hun ikke kan vende tilbage til sin efterskole på mandag:

- Det er selvfølgelig godt at nogen kan komme tilbage, men jeg synes ikke det giver mening, siger Stine Munk.
- Det er selvfølgelig godt at nogen kan komme tilbage, men jeg synes ikke det giver mening, siger Stine Munk. Foto: Privatfoto

- Jeg synes, det er uretfærdigt. Jeg kan sidde herhjemme, og ved ikke hvornår jeg kan komme tilbage, mens min nabo kan komme tilbage til sin efterskole, siger Stine Munk til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun synes, at det er godt, at nogle elever får lov at komme tilbage, men hun synes ikke, den regionale genåbning af efterskoler giver mening, fordi eleverne på skolerne kan komme fra forskellige landsdele. 

Initiativtager skuffet over genåbningsplan

Initiativtageren bag eventet, Joachim Piil Asklund, siger til tv2.dk, at strejken er et forsøg på at råbe politikerne op. Han har oprettet begivenheden, fordi han er skuffet over genåbningsplanen:

- Det kan godt være, at det ikke kommer til ske, at så mange strejker, men jeg kan jo lige så godt prøve at få nogle med. Jeg håber, at politikerne vil genåbne efterskolerne. Hvis vi skal testes et par gange om ugen for, at det sker, så tager vi gerne det med, siger Joachim Piil Asklund til tv2.dk.

Stine Munk fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at hun vil bruge torsdagen på at forsøge at påvirke politikerne:

- Jeg vil skrive til politikere på Instagram, Facebook og mail for at gøre opmærksom på, at vi virkelig gerne vil tilbage. 

- Vi har valgt at droppe vores undervisning for at kæmpe for at få efterskolerne lukket op igen, og vi vil gerne opnå, at flere partier presser på for genåbning, siger hun.

Forstående forstander

Initiativtager Joachim Pill Asklund går i 10. klasse på Glamsdalens Idrætsefterskole på Fyn, hvor han indtil december spillede badminton.

Forstander på Glamsdalens Idrætsefterskole, Thomas Madsen, har forståelse for de elever, der vil deltage i strejken:

- Jeg synes faktisk, det er godt. Forstået på den måde, at vi ser unge mennesker vise tænder og sige deres mening. Hvis det her er starten på et lille oprør eller meningstilkendegivelse, kan jeg godt leve med, at de ikke kommer til undervisning i én dag, siger han til tv2.dk.

Stine Munk fortæller, at adskillige af hendes klassekammerater fra Vandel Efterskole også strejker. Hun håber, at kunne få en garanti for genåbning af politikerne:

- Vi vil gerne have en garanti for, at alle efterskoler kan åbne 15. marts, bortset fra hvis der er et smitteudbrud i et lokalområde, siger Stine Munk.

Stoler på beregninger

Genåbningsplanen er jo lavet på baggrund af beregninger fra eksperter. Stoler du ikke på eksperternes vurdering?

- Jeg stoler på beregningerne, men de siger jo også selv, at de er usikre. Hver gang man snakker efterskoler, er det lige som om, at alle skal tilbage. Jeg tror godt, man kan åbne efterskolerne forsvarligt, siger Stine Munk.

Det er ikke kun hos efterskolerne, den regionale genåbning foregår. Det gælder også for landets gymnasier. Onsdag fortalte to østjyske gymnasieelever til TV2 ØSTJYLLAND, at de også ærgrer sig over, at de ikke kan komme tilbage på deres uddannelse.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, siger til TV2 ØSTJYLLAND, at den regionale genåbning giver mening, når man kigger på smittespredningen i Østjylland samlet set. Derudover siger ordføreren, at man har lænet sig op ad eksperternes vurderinger i forhold til, hvor meget samfundet skal genåbnes.


20201014-131336-A-1920x1277we

Regn, slud og snevejr over Danmark - her er der størst risiko for sne

Storegade Randers

Om halvanden uge åbnes der for udeservering, men restauranter siger nej

def_thumb,50_percent

play Søvand forsvandt på mystisk vis: Nu bliver det politianmeldt

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Lige nu
mink minkfarm bure bur

liveblog Affaldsselskaber melder klar til at brænde opgravede mink