Efter skandalesag: Fagfolk efterlyser stærkere bestyrelser i almene boligselskaber

Bestyrelser i mange almene boligselskaber er for svage til at matche deres direktører, lyder det ifølge Jyllands-Posten fra flere sider.

Skandalesagerne hos Østjysk Bolig, hvor tidligere medarbejdere er mistænkt for svindel for op mod 20 millioner kroner, får nu flere sider til at efterlyse stærkere og mere kompetente bestyrelser i landets almene boligforeninger. 

Det skriver Jyllands-Posten søndag aften. 

En million danskere bor i almen bolig, og i nogle foreninger administreres værdier for over 1 mia. kr.

Bestyrelserne i boligforeningerne er typisk befolket med beboere, men ifølge professor og dr.jur. Erik Werlauff, som Jyllands-Posten har talt med, så er der behov for at få professionelle og flere personer med relevant erfaring ind i bestyrelserne for at give boligdirektørerne modspil.

- Mange tror, at de gør en tjeneste ved frivilligt at melde sig til en bestyrelse, men der følger samme ansvar som for bestyrelser i private selskaber. Man skal være klar til at påtage sig ansvar og blive bedømt efter professionelle standarder, siger Erik Werlauff til avisen, mens Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, foreslår at sende bestyrelsesmedlemmer på kurser:

- Hvis de ikke har de krævede kompetencer, skal de tilegne sig dem, siger han til avisen. 

Vil have lærdom ud af sagen

Boligforeningernes organisation, BL, har hyret Deloitte til at undersøge, hvad man kan lære af svindelsagen i Østjysk Bolig. Heriblandt hvordan bestyrelserne skal styrkes, forklarer direktør Bent Madsen til Jyllands-Posten:

- Der kan være behov for langt større fokus på bestyrelsesuddannelse og brug af muligheden for eksterne folk i bestyrelserne – en sådan sag vil vi aldrig se igen, derfor skal vi uddrage maksimal lærdom af den, siger han. 

I svindelsagen i Østjysk Bolig bliver det lige nu undersøgt, om bestyrelsesmedlemmerne, der alle har været lejere i boligforeningen, kan gøres erstatningsansvarlige.

Partier vil ændre tilsynet 

På TV2 ØSTJYLLAND kunne vi i fredags ligeledes fortælle, at Enhedslisten i Aarhus på baggrund af sagen ønsker at ændre på tilsynet med boligforeningerne.

Siden en anonymiseret advokatundersøgelse om den mulige svindel hos Østjysk Bolig blev offentliggjort, har politikerne nemlig fået flere henvendelser fra beboere i andre boligforeninger, der også er bekymrede for, at de er blevet snydt.

Derfor mener Viggo Jonasen (EL), at det er på tide at kigge på tilsynet. Han vil gøre det kommunale tilsyn selvstændigt.

- Hvis kommunens tilsyn bare svinger kartoffelstemplet ved en anmærkningsfri revision, så er det tilsynet som helhed, den er gal med, sagde han fredag til TV2 ØSTJYLLAND.

Tilsynet er til for at sikre, at beboerne i de almene boligforeninger ikke bliver snydt. Og sagen med Østjysk Bolig gør da også, at Socialdemokratiet ikke vil afvise at ændre på tilsynet.

- Det er vi ikke færdige med at tænke over. Vi vil meget gerne se på det, og vi skal have undersøgt nøje, hvor det er gået galt, sagde Steen Bording Andersen (S), der er næstformand i teknisk udvalg, fredag til TV2 ØSTJYLLAND. 

Bünyamin Simsek, der er rådmand for teknik- og miljø i Aarhus kommune, vil ikke udtale sig om forslaget, før kommunens forvaltning har kigget på, om det kan lade sig gøre lovmæssigt.

Enhedslistens forslag kommer på byrådsdagsordenen den 28. april. 

Den svindelramte boligforening har i årevis haft en guldrandet kontrakt med en svindelmistænkt entreprenør - og det er, angiveligt, gået ud over nogle af landets mindst velstående lejere. Beboerne i en af Østjysk Boligforenings afdelinger har betalt i dyre domme for at få ryddet sne af Dan Jord - til en pris, som er langt højere end markedsprisen, lyder kritikken.
IMG_6045

play Må jeg klare mig selv? Nej, du må få hjemmehjælp

IMG_0090

Smadrede flasker og brændt legetøj i børnehave: - Det er utrygt, siger forældrerådsformand

Retten i Horsens

To mænd kendt skyldige i dødsvold i Lunden

Aarhus Universitet

Aarhus Universitet får hård kritik - chefjurist fratræder

Skærmbillede 2021-05-05 kl. 14.05.58

play VIDEO: 0. klasse rapper om svære ting - bekymrer sig om alt det i tv

IMG_3674

Væn dig til køerne: Samfundet genåbner, men testkapaciteten er den samme

Dagens mest læste