Efter nye tal: Politikerne på Christiansborg vil bekæmpe negativ social kontrol

Reaktionen kommer efter, at vi her på TV2 ØSTJYLLAND onsdag kunne fortælle, at tvangsægteskaber, fysisk og psykisk vold samt trusler om æresdrab også finder sted i Aarhus Kommune.

Negativ social kontrol skal udryddes. 

- Det er et stort problem. Der er for mange, der oplever social kontrol, lyder det fra Anne Sophie Callesen, der er integrationsordfører hos Radikale Venstre, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Og det er hun ikke alene om at mene. Det er nemlig reaktionen torsdag fra flere politikere på Christiansborg, efter vi her på TV2 ØSTJYLLAND onsdag kunne fortælle, at tvangsægteskaber, fysisk og psykisk vold samt trusler om æresdrab også finder sted i Aarhus Kommune.

- Det understreger i hvert fald, at bløde løsninger ikke er vejen frem. Vi konservative ser gerne, at vi finder den størst mulige hammer frem i forhold til lovgivningen, tilføjer Marcus Knuth, der er integrationsordfører for Det Konservative Folkeparti. 

Radikale Venstre har afsat 31 millioner kroner til bekæmpelse af negativ social kontrol   

Siden 2017 har Aarhus Kommune fået 147 henvendelser om negativ social kontrol i form af tvangsægteskab, pres fra familien, fysisk og psykisk vold, tvungne udlandsophold og trusler om æresdrab.

En problematik som Nader Ashkani, som vi onsdag talte med, kender alt til. Han er stifter af den frivillige organisation 'Ny identitet', som hjælper kvinder ud af tvangsægteskaber - blandt andet i Gellerupparken.

- Jeg kan selvfølgelig af sikkerhedsmæssige årsager ikke gå i detaljer omkring de enkelte sager, men jeg kan sige, at vi har igangværende sager fra området, sagde han onsdag til TV2 ØSTJYLLAND. 

Og ifølge Radikale Venstres integrationsordfører er netop organisationer som Ny Identitet en del af løsningen. Derfor har partiet afsat 31 millioner kroner i deres finanslovsudspil til organisationer mod negativ social kontrol.

- I de her tilfælde er der også rigtig meget brug for, at der er nogle udefrakommende, som ikke er en del af et system, som måske skal være med til at beslutte, om de kan få frataget deres børn. Der er behov for, at vi styrker nogle kræfter, som ikke arbejder indenfor det kommunale system, men som kender miljøerne og ved, hvad der skal til for at hjælpe de her ofre, siger Anne Sophie Callesen (RV). 

VIDEO: I indslaget kan i møde Nader Ashkani. Han er stifter af den frivillige organisation "Ny Identitet", som hjælper kvinder ud af tvangsægteskaber. I de værste tilfælde ved at befri kvinderne fra de hjem, som de er fanget i. Noget, som i følge Nader Ashkani er sket flere gange i Gellerupparken. 

Der skal være højere straffe for social kontrol  

For fire år siden afslørede TV2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret', hvordan en imam fra Grimhøjmoskeen i Aarhus Vest blandt andet fortalte om stening af utro kvinder og rådgav kvinder til ikke at tage jobs, steder hvor der også arbejder mænd. 

quote Det kunne være kriminalisering i det omfang, som det er muligt af den her form for social kontrol, således at det kan føre til fængselsstraf eller endnu bedre udvisning.

Marcus Knuth (KF), integrationsordfører

Og senest er det kommet frem, at en imam i Odense har lavet skilsmissekontrakter, hvor kvinden for eksempel har skulle skrive under på, at hun mister børnene, hvis hun gifter sig igen. Og netop eksempler som disse får konservatives integrationsordfører til at se mod lovgivning i forhold til moskeerne. 

- Det kunne være kriminalisering i det omfang, således at det kan føre til fængselsstraf eller endnu bedre udvisning, som vi allerhelst ser, når det er muligt. I hvert fald understrege overfor de her imamer, at det er fuldstændigt uacceptabelt, siger Marcus Knuth (KF). 

Formanden for Grimhøjmoskeen afviser, at moskeen har andel i henvendelserne

Formanden for Grimhøjmoskeen siger dog torsdag, at moskeen ikke har nogen andel i de mange tilfælde af negativ social kontrol i Aarhus Kommune. 

- Det har vi ikke, og jeg tror heller ikke, det var helt rigtigt dengang. Selvfølgelig må kvinderne gerne tage jobs, og hun må også gerne lave alt det, som hun kan, fortæller Oussama El Saadi, der er formand for Grimhøjmoskeen i Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Oussama El Saadi er formand for Grimhøjmoskeen.
Oussama El Saadi er formand for Grimhøjmoskeen.

Han fortæller dog, at han hører om flere kvinder, der bliver truet og udsat for social kontrol, og han tror også, at der findes flere kvinder, som bliver udsat for social kontrol, end dem, som er en del af de 147 henvendelser, som kommunen har fået.

- Jeg er meget ked af at høre det faktisk. Jeg ved, at der er mange, som nok ikke vil sige det til nogen, fordi de er bange, eller fordi de bliver truet. Og det er ikke godt, siger han. 

VIDEO: Hør hele interviewet med Oussama El Saadi her. 
efterlysning_roveri_randers (1)

15-årig overfaldet: Nu efterlyser politiet mistænkt for røveri

blæst blæsevejr gråvejr

Endnu en gråvejrdag i vente - men det bliver mildere

smartphone telefon mobiltelefon

30-årig anholdt i sag om omfattende svindel mod ældre

s6qt8t43fs2c2nt6h20201201121714

playSygeplejerske går på arbejde med ondt i maven – nu er der hjælp på vej

Lotte Tobiasen sidder i kørestol og har kun fem procent syn, derfor har hun brug for hjælp til transport

play Ændringer i Flextrafik til handicappede: Lotte risikerer at få indskrænket sit sociale liv

kampagne2

playMundbind flyder fortsat i gadebilledet