DMI varsler tæt tåge: Kør forsigtigt og vær opmærksom på længere transporttid

DMI forventer tæt tåge i store dele af landet hele formiddagen. Meteorolog opfordrer til at køre forsigtigt og sætte ekstra tid af til at komme på arbejde.

Torsdag morgen har tåge lagt sig over hele landet. Mange steder er sigtbarheden under 100 meter, og man skal derfor være ekstra forsigtig, når man bevæger sig ud i trafikken både som bilist, cyklist og fodgænger.

- Når vi varsler tæt tåge, så kan du ikke se fra den ene hvide pæl til den næste på motorvejen. Man skal tænke sig om, inden man tager ud i trafikken og ikke forvente, at man kan køre på arbejde på samme tid som normalt, siger vagthavende meteorolog ved DMI Trine Pedersen til TV2 ØSTJYLLAND.

- Man skal generelt være opmærksom i trafikken. Vi har snakket med Vejdirektoratet og Rigspolitiet, og det lyder som om, at de har haft travlt til morgen på grund af tågen.

I Østjylland ser tågen ud til at være tættest på Djursland, men der er store lokale forskelle. Man kan opleve, at der er meget tåget i ét område, mens sigtbarheden er markant bedre ikke langt derfra. På den måde kan man opleve, at tågen 'bølger', hvor sigtbarheden ændres over kort tid eller strækning.

Varslet er gældende fra klokken 4.40 til klokken 9, og varslet gælder blandt andet for hele Østjylland.

Temperaturen er raslet ned

Den tætte tåge skyldes, at vi har haft en forholdsvist klar nat, hvor der næsten ingen vind har været, og temperaturen er raslet ned. Det har resulteret i, at luften ikke har kunnet indeholde mere vanddamp, og det har dannet den tætte tåge, som typisk opstår her om efteråret, forklarer Trine Pedersen.

- Kulden fortsætter lidt endnu, for der er oftest koldest, lige når solen står op. Det har været koldest inde i landsdelene. I Aarhus Syd har temperaturen for eksempel været helt nede på 3,9 grader, og det bliver nok lidt koldere endnu, siger den vagthavende meteorolog.

Derfor opfordrer hun også til, at man væbner sig med tålmodighed, for den tætte tåge kan vare til et stykke hen ad formiddagen, hvor solen til sidst vil få bugt med tågen og få den til at fordampe.