DF må starte fra bunden i Østjylland: - Det hjælper dem ikke

DF står nu uden ét eneste siddende folketingsmedlem fra Østjylland til næste valg, efter Mette Hjermind Dencker i går meddelte, at hun ikke genopstiller.

Dansk Folkeparti står i en svær situation her i landsdelen frem mod folketingsvalget om under et år. For når Østjyderne skal en tur i stemmeboksen og sætte deres kryds, bliver det altså uden muligheden for at stemme på et tidligere eller nuværende folketingsmedlem.

-  Det her hjælper dem ikke. De har allerede været ramt af mange problemer og folk, der har forladt partiet. Men man skal heller ikke overvurdere betydningen af én politiker, siger valgforsker fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch til TV2 ØSTJYLLAND.

Mandag meddelte folketingsmedlemmet for DF Mette Hjermind Dencker, der er valgt i Østjyllands Storkreds, at hun efter 11 år i Folketinget ikke stiller op til næste valg. Dermed forsvandt den sidste mulighed for at stemme på en erfaren folketingspolitiker som DF-vælger i Østjylland.

Men om det får negative konsekvenser for partiet, må vi vente og se, siger valgforskeren.

- Partiet står og falder ikke med én person. Om det er et problem, at Mette Dencker forlader partiet, kommer an på, hvem hun bliver erstattet med, og hvordan vedkommende bliver taget imod af vælgerne til næste valg, siger Roger Buch.

Roger Buch fortæller, at politikerne i Dansk Folkeparti lige nu forsøger at få deres situation til at lyde så positiv som muligt, efter de i længere tid er faldet i meningsmålingerne.
Roger Buch fortæller, at politikerne i Dansk Folkeparti lige nu forsøger at få deres situation til at lyde så positiv som muligt, efter de i længere tid er faldet i meningsmålingerne.

Han fortæller, at man før har fået nye folk ind i Dansk Folkeparti, som man ikke troede, ville hjælpe partiet, og hvor det viste sig, at man tog fejl.

- Da Kristian Thulesen Dahl kom til, var mange bekymrede, men han endte med at blive en succes. Man troede også, at Villy Søvndal ville være en fiasko, og man tog fejl. Så man skal passe på med at være for bekymret, siger Roger Buch

For meget topstyring og Christiansborg-logik

Tidligere på året meldte flere folketingsmedlemmer sig også ud af partiet, efter Morten Messerschmidt blev valgt som formand. Herunder den mangeårige folkevalgte fra Østjyllands Storkreds, Hans Christian Skibby.

Hans Christian Skibbys plads som folketingskandidat for DF i Østjyllands Storkreds gik til Anders Vistisen, der er fortrøstningsfuld på trods af medlemsflugten.

- Der er ikke nogen tvivl om, at vi har været igennem fem valgnederlag på stribe nu, men jeg ser det nu ikke så dramatisk, som man måske gerne vil gøre det til. Mette Denckers afgang er naturlig, når hun nu har siddet i tre perioder og gerne vil prøve noget andet, siger Anders Vistisen til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge Anders Vistisen skal nøglen til et nyt Dansk Folkeparti findes væk fra Christiansborg og folketingspolitikerne.

- Når vi skal genopbygge Dansk Folkeparti, så handler det i virkeligheden om at finde tilbage til, at lokalafdelingerne skal fylde noget mere. Der har nok været for meget topstyring, og der har nok været for meget Christiansborg-logik, siger Anders Vistisen.

- Det er jo også rigtig meget på Christiansborg, at problemerne har fået lov til at sprede sig ud fra. Det er der konflikterne har været.