Der er plads til at køre hurtigt på vejene - men det skal du ikke

Vis også samfundssind på vejene.

Der er plads på vejene - men ikke plads til at køre hurtigere, lyder det fra minister og politi. Foto: Colourbox

Færre biler på vejene betyder IKKE at du må køre, som det passer dig!

Sådan skrev Østjyllands Politi for nylig på Twitter, og nu opfordrer transportminister Benny Engelbrecht også bilister til at overholde hastighedsgrænsen – uanset at der er mere plads på vejene i disse tider.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af fartsynder er steget markant i forhold til, før Coronavirussen for alvor gjorde sit indtog.

Det skyldes ikke mindst, at der ikke er så mange biler på vejene, fordi både skolebørn og mange voksne er nødt til at arbejde hjemmefra, ligesom der er lukket ned for sociale arrangementer.

For mange kribler det i højre fod, når vi mere eller mindre har vejen for sig selv. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Bøn fra minister

Det kan være fristende at trykke ekstra på speederen, når der ikke er så mange andre bilister på eksempelvis E45. Men når hastigheden overskrides, er bilister og særligt de bløde trafikanter i større fare for at komme galt afsted. 

Derfor opfordrer transportminister Benny Engelbrecht til, at danskerne udviser samfundssind - også når de færdes i trafikken.

- Jeg er stolt af det samfundssind, som vi i disse dage viser hinanden, hvor vi holder afstand og hjælper venner og naboer, hvor vi kan. I samme ånd skal vi huske på, at selv en lille hastighedsoverskridelse på vejene er farlig – både for os selv og de trafikanter, vi møder på vores vej, siger han i en pressemeddelelse.

Ved en fartkontrol i denne måned blev en bilist stoppet med en hastighed på 162 km/t. Bilisten måtte højst kører 60 km/t på strækningen. Foto: Niels Meilvang - Ritzau Scanpix

Fartkontrol taler eget sprog

I pressemeddelelsen minder transportministeren om, at der fortsat udføres hastighedskontrol på vejene.

Østjyllands Politi har oplyst, at politikredsen har taget flere fartsyndere i senere uger, og ved en fartkontrol på Århusvej ved Rønde tidligere på måneden var der god grund til at holde et vågent øje med færdslen.

På strækningen, hvor man højst må køre 60 kilometer i timen, blev 21 bilister taget i at køre for stærkt på knap tre timer. Seks fik et klip i kørekortet.

To bilister kørte sågar henholdsvis 108 og 162 kilometer i timen på strækningen. Sidstnævnte mistede kørekortet ubetinget.