De startede som besøgsvenner - nu har Karin og Ruth fået et unikt venskab

Da Karin Hebsgaard meldte sig som besøgsven, ændrede hun samtidig Ruth Jessins liv.

Ved et bord i Ebeltoft sidder to kvinder. De drikker kaffe, griner og snakker. Som to gamle veninder, der er ved at vende verdenssituationen.

Men faktisk har Karin Hebsgaard og Ruth Jessin kun kendt i hinanden i ganske kort tid. En blanding af tilfældigheder, en faldulykke og Ældre Sagen bragte dem sammen.

quote Hun betyder mere livsglæde, og jeg ser mere lyst på tingene.

Ruth Jessin

Karin Hebsgaard er nemlig besøgsven, og en gang i ugen starter hun bilen for at holde Ruth Jessin med selskab.

- Der er mange ældre, der sidder alene. Og jeg synes, man gør en forskel ved at kunne sprede lidt glæde i andre folks liv, siger 69-årige Karin Hebsgaard.

Ruth Jessin (th.) og Karin Hebsgaard har en ugentlig kaffeaftale.
Ruth Jessin (th.) og Karin Hebsgaard har en ugentlig kaffeaftale.

Efter et fald, en ødelagt hofte og en efterfølgende operation har Ruth Jessin haft problemer med at gå. Familien bor langt væk, og frygten for at falde igen holdt hende hjemme.

Derfor betyder det alverden for hende, at hun nu har Karin Hebsgaards besøg at se frem til.

- Hun betyder mere livsglæde, og jeg ser mere lyst på tingene. Det har været nogle svære år med corona, hvor jeg nok er kommet til at isolere mig mere, end hvad godt er, siger Ruth Jessin på 72 år.

Karin gav Ruth et afgørende skub

Det var til et møde i Ældre Sagen, at Karin Hebsgaard blev spurgt, om hun havde lyst til at være besøgsven. Til stor glæde for den lokale afdeling blev det et ja.

Hvad kræver det at være besøgsven?

Netop på det tidspunkt havde Ruth Jessin også henvendt sig til Ældre Sagen, fordi hun var ked af at sidde isolereret derhjemme. Og da de to kvinder viste sig at have god kemi, blev det besluttet, at Karin Hebsgaard skulle komme igen til en kop kaffe.

Den ene kop tog den anden, og snart vovede Ruth Jessin med hep fra Karin Hebsgaard sig ud på en gåtur. Det er nu blevet en fast tradition.

- Hvis jeg ikke havde haft Karin, havde jeg siddet meget mere alene og var ikke kommet nær så meget ud, siger Ruth Jessin.

Deres ugentlige gåture betyder meget for Ruth Jessin, der ikke er tryg ved at gå ud alene.
Deres ugentlige gåture betyder meget for Ruth Jessin, der ikke er tryg ved at gå ud alene.

Man kan være noget for hinanden

Karin Hebsgaard er en af Ebeltoft-afdelingens 30 besøgsvenner. Heraf er tre mænd.

Ældre Sagen kunne godt ønske sig, at flere mænd fik øjnene op for det frivillige arbejde. I øjeblikket er to tredjedele på det sociale område kvinder.

Karin Hebsgaard får også meget ud af at være besøgsven.
Karin Hebsgaard får også meget ud af at være besøgsven.

Karin Hebsgaard håber også, at der er er flere unge, der melder sig som besøgsven. For man får også selv en masse ud af det, fortæller hun.

- Unge mennesker ville også have godt at af vide, hvordan ældre mennesker gebærder sig ude i samfundet. Vi er ikke bare sådan nogle, der sidder og triller tommelfinger og strikker – vi vil gerne ud og opleve noget. Det at være besøgsven, det er ikke kun, at man føler, man er noget for andre. Den anden person kan også være noget for dig, siger Karin Hebsgaard.

Og de to kvinder har da også allerede fået et unikt venskab.

- Det har været en guds gave for mig at komme til at kende Karin, siger Ruth Jessin.

Se et tv-indslag om Karin, Ruth og de andre frivillige ildsjæle her: