Dansk musik tilbage på YouTube

Efter månedlang konflikt er dansk musik nu tilbage på YouTube.

YouTube fjernede for to måneder siden stort set al dansk musik fra sin videotjeneste. Foto: ionel Bonaventure/AFP/Ritzau Scanpix

De seneste måneder har man hverken kunnet finde Nik og Jay, Top Gun, Jada eller Thomas Helmig på YouTube. Stort set alle danske navne har været fjernet fra den amerikanske videotjeneste siden 1. august. 

Men nu er videoerne med dansk musik tilbage. For den konflikt som var skyld i, at videoerne blev fjernet, er løst. 

Da musikken blev fjernet fra YouTube, skyldtes det en konflikt mellem Koda og Google, som ejer YouTube. Parterne kunne ikke blive enige om, hvor meget de danske musikere skal betales for, at deres musik ligger på videotjenesten.

Nu har YouTube og Koda indgået en aftale, sådan at dansk musik fra 1. oktober igen kan ses på YouTube. Koda er den rettighedstjeneste, der sikrer, at musikerne får penge for det, når deres musik bliver brugt på forskellige medier.

Sådan så det ud mange steder på YouTube, hvis man ville ind og høre dansk musik. Nu skulle de danske videoer med musik være tilbage. Foto: Screenshot fra YouTube. Foto: Screenshot fra YouTube

Kunne være bedre

Og selvom tjenesten sætter pris på, at der igen er kommet en aftale, så har Kodas mediedirektør ikke armene helt oppe over hovedet. 

- Det har været svære forhandlinger. Fra Kodas side havde vi gerne været det pres foruden, hvor indhold kan blive taget ned i kortere eller længere perioder, siger Kaars Struve. 

- I de afsluttende forhandlinger har der været massivt pres på for at komme i mål fra alle involverede parter. i det lys er det godt, at der nu er landet en aftale, så vi kan få musikken tilbage på YouTube. 

Det er ikke blevet offentliggjort, hvordan den nye aftale stiller de danske musikere i forhold til betaling for musik på YouTube.

02:39

Video fra 31. juli: En konflikt mellem KODA, der sikrer, at musikere får penge for deres musik, og internet-mastodonten Google, kan få konsekvenser for selv små spillesteder i det østjyske. Hos kulturinstitutionen NØSET i Ebeltoft synes de, det er træls, at musikerne lige nu ikke kan bruge YouTube som udstillingsvindue. Men både spillestedet og én østjysk musiker kan dog også se en vej uden om YouTube.

Luk video

Lav betaling

Men ifølge den østjyske musiker Kristian Lilholt var det i forvejen en dårlig forretning, at have musik liggende på YouTube. 

- Streamingtjenesterne giver ikke ret mange penge, og YouTube giver endnu mindre, sagde Kristian Lilholt tilbage i august til TV2 ØSTJYLLAND.

Hos Google, der ejer YouTube er der imidlertid tilfredshed med den nye aftale. 

- Det står klart for alle, at det har en været en lang og stormfuld proces at nå til enighed om den her aftale, skriver YouTube i en pressemeddelelse. 

- Jeg er glad for, at vi er nået dertil, så Polaris’ medlemmer igen kan få gavn af deres kreative arbejde på YouTube, og brugerne igen har dansk musik i ørerne, siger Christine Sørensen, politisk chef for Google i Danmark.