Danmarks Bedste Bøfsandwich kåret - få sovsens historie her
Danmarks Bedste Bøfsandwich er nu kåret, og her spiller sovsen en stor rolle - og så har det brune guld tjent mange forskellige formål gennem flere århundreder.
Torsdag vandt restauranten Panorama i Silkeborg førstepladsen for Danmarks Bedste Bøfsandwich for andet år i træk.
Og ser man på de tidligere bøfsandwich-vindere, er Østjylland den landsdel, der siden 2012 har høstet flest af de fornemme priser.
Men for at skabe den bedste bøfsandwich, kræver det, at man har den helt rigtige sovs. TV2 ØSTJYLLAND har derfor allieret sig med madhistoriker og sovseekspert på Det Grønne Museum, Betinna Buhl.
- Når Danmarks Bedste Bøfsandwich bliver kåret, må man gerne kalde det gastronomi. Det er nemlig folkelig gastronomi. Og det er noget, vi er ved at komme godt efter i Østjylland, siger hun.
Historien bag den brune sovs
Madhistorikeren peger på, at sovsen har været danskernes bedste ven gennem mange generationer.
- Sovs er indbegrebet af dansk madkultur, fordi sovs altid har fulgt os igennem vores historie. Det har simpelthen været nødvendigt, at den binder de tørre elementer som brød, kød og kartofler sammen.
- Der er vel ikke nogen, der kan forestille sig at spise flæskesteg og kartofler og that's it.
Men den brune sovs, som vi kender den i dag, har ikke blot haft til formål at være et bindemiddel eller en uundværlig del af julemåltidet, påpeger madhistorikeren. Den har i sin tid også tjent et større formål.
- Under krig og krise, hvor der var rationering på kød, måtte man gøre, hvad man kunne for at strække de her kødrationer. Så skulle sovsen være rigtig, rigtig tyk, og skulle kunne hænge ved kartoflerne, for sovsen kunne være med til at mætte, sagde man.
Læs også
- Udover kødet, var der også rationering på hvedemel, så man mætte jævne sovsen med enten bygmel eller råmel, hvilket kunne give en vis form for mæthed.
Det personlige touch
Betinna Buhl fortæller, at klimaet vi bor i, ligeledes har gjort sovsen nødvendig. Igennem forhistorien har vi måttet tørre vores kød, og der har man varmet tørret kød op i væske, så kødet har givet smag og er blevet til en slags sovs.
- Senere har det krævet en vis slat penge på lommen at lave den brune sovs. For engang brugte man faktisk sukker til at farve sovsen med, så det var ret eksklusivt at servere den brune sovs. I løbet af 1900-tallet kom sovsekuløren så til.
Og så er der det med det personlige touch. For hvor det kan være svært at lave flæskestegen og kartoflerne helt unikke, kan man med sovsen sætte sit eget præg, så den bliver en personlig markør for ens egne smagspræferencer, mener madhistorikeren.
Vindere af Danmarks Bedste Bøfsandwich
- 2021: Panorama Mad & Vin, Silkeborg
- 2020: Panorama Mad & Vin, Silkeborg
- 2019: Rasses Skovpølser, Skanderborg
- 2018: Restaurant Kohalen, Aarhus
- 2017: Rasses Skovpølser, Skanderborg
- 2016: Grisen, Nørrebro, København
- 2015: Grisen, Nørrebro, København
- 2014: Havnens Perle, Aarhus
- 2013: Restaurant Vestre Baadelaug, Aalborg
- 2012: Havnens Perle, Aarhus
Nu er vi så tilbage ved restauranten Panorama, der har vundet Danmarks Bedste Bøfsandwich. Medejeren Jesper Panorama Pedersen har givet os en smagsprøve med til madhistorikeren og sovseeksperten.
Læs også
Og efter at have skrevet flere kogebøger, blandt andet bogen 'Sovs skal der til', har Bettina Buhl smagt adskillige sovse. Spørgsmålet er, hvad hun mener om sovsen, der hører med til den bedste bøfsandwich i Danmark.
- Denne sovs er simpelthen tilberedt på de bedste råvarer og smagt til af en sovsekyndig, det er der ingen tvivl om. Det, der kendetegner en god sovs, er, at der er lagt kærlighed i den.
- Det er tydeligt, at sovsen er smagt til, for den har lige denne der smag af lidt syrligt, som helt sikkert vil lede tankerne hen på den gode, syltede agurk. Og så har den den helt rigtige konsistens - og faktisk også den helt rigtige farve, for den er da virkelig imødekommende at se på.
Læs også
Bettina Buhl er i hvert fald sikker på, at bøfsandwichene på restaurant Panorama nok skal glide ned med denne sovs.