Daniel er årets lærling - kendte ikke til prisen før han vandt

Ved tirsdagens prisoverrækkelse fik 24 lærlinge fra hele Østjylland medaljer for deres flotte svendeprøver. Hovedprisen som Årets Lærling 2020 gik til plastmageren Daniel.

Arbejdstøjet blev tirsdag byttet ud med skjorter og kjoler for 24 østjyske lærlinge. De var nemlig til medaljeoverrækkelse i Den Gamle By i Aarhus sammen med blandt andre borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard (S).

Medaljerne blev overrakt til de udvalgte lærlinge som belønning for særligt veludførte svendeprøver og afsluttende skoleopgaver.

Foruden medaljerne blev også Årets Lærling 2020 udnævnt, og den hæder gik til plastmager Daniel Filtenborg Binder. En pris han er utrolig stolt over.

- Det var lidt af en overraskelse, men jeg er ovenud lykkelig. Det er jo en anerkendelse af det arbejde både jeg og mine kollegaer har lagt i min oplæring, så det er ligeså meget mine kollegers fortjeneste, siger Daniel Filtenborg Binder til TV2 ØSTJYLLAND.

De 24 medaljemodtagere kommer fra mange forskellige håndværkeruddannelser. Det gælder blandt andet Industritekniker, klejnsmed, mekaniker, bygningsmaler og mange flere.
De 24 medaljemodtagere kommer fra mange forskellige håndværkeruddannelser. Det gælder blandt andet Industritekniker, klejnsmed, mekaniker, bygningsmaler og mange flere. Foto: Flemming Jeppesen / Fokus

Mangel på lærlinge

Medaljerne og prisen som årets lærling overrækkes af Dansk Industri og Håndværks Medaljefond i Østjylland, og det har til formål at tiltrække flere unge til de erhvervsfaglige og håndværksmæssige uddannelser.

- Det er ingen hemmelighed, at vore arbejdspladser næsten råber i desperation efter kvalificeret arbejdskraft og erhvervsskolerne efter unge, der er parate til at tage udfordringen op, gå mod strømmen og satse på en erhvervsuddannelse. Og det gør sig til stadighed gældende – corona eller ej, siger formand for Medaljefonden og HR-direktør for Verdo A/S i Randers, Margrete Larsen.

Dansk Industri og Håndværks Medaljefond i Østjylland:

Hvad pokker er en plastmager?

Det er under uddannelsen til plastmager hos RPC Superfos A/S, at Daniel Filtenborg Binder er blevet kåret som årets lærling i Østjylland.

Men det er langt fra alle, der ved, at man som plastmager laver alt fra mademballage som eksempelvis smørbakker til store kloakrør og glasfiberelementer.

Og den situation er langt fra eksklusiv for plastmagerfaget. Derfor vil Årets Lærling i Østjylland anno 2020 selv gøre en indsats for at udbrede kendskabet og inspirere flere til at blive lærling.

- Umiddelbart har prisen mest af alt symbolværdi, men jeg tror og håber, at vi, der vandt, vil bruge den til at inspirere nye lærlinge og lokke flere til, siger Daniel Filtenborg Binder.

Selv kendte han ikke noget til prisen og medaljerne, før end han blev udlært og valgt til at skulle modtage dem. Og det er da også næppe udsigten til priserne i sig selv, der kommer til at lokke flere til, mener Daniel Filtenborg Binder.

- Jeg valgte mit fag, fordi jeg interesserer mig for det og synes, det er sjovt. Jeg ville aldrig vælge min uddannelse udelukkende på baggrund af muligheden for at vinde en medalje, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.