Coronaregler skaber forvirring - hvor mange må vi samles?
Hold afstand og undgå at samles med for mange mennesker. Sådan har budskabet lydt den seneste tid for at undgå smitte med coronavirus. Men hvordan er forsamlingsforbuddet egentligt skruet sammen - og gælder det ved begravelser?
Der er sjældent regler uden undtagelser. Det blev tydeligt i går, da digteren Yahya Hassan blev begravet på Vestre Kirkegård i Aarhus. Her mødte hundredvis af pårørende - helt lovligt - op for at sige farvel, og det har fået mange til at stille spørgsmål ved forsamlings-restriktionerne.
For hvad er egentlig logikken i, at folk risikerer bøder for at mødes i parker og på pladser, når man ikke griber ind overfor menneskemængder ved en begravelse, synes folk at undres.
- Hvis man kigger rent lovmæssigt på det, så gælder forsamlingsforbuddet ikke ved begravelser eller bisættelser. Der må man udendørs forsamles flere, og når det er færdigt, træder forbuddet i kraft igen, og så kan forsamlingen brydes op, siger Klaus Arboe Rasmussen, chefpolitiinspektør hos Østjyllands Politi.
I første omgang gælder det nuværende forbud mod forsamlinger på maksimalt ti personer. Det løber frem til 10. maj, men regeringen kan vælge af forlænge det eller hæve det.
Begravelser og bisættelser er ikke omfattet forbuddet mod at forsamles mere end ti personer, og hvis det sidste farvel foregår under åben himmel, må man være lige så mange, man vil.
Kan skabe forvirring
Selvom reglerne tilsyneladende er klare, oplever bedemand Michael Madsen også, at pårørende har svært ved at forstå dem.
- Vi oplever en stor forvirring om antallet, der må være med til de kirkelige handlinger – bisættelser og begravelser, og det kan jeg godt forstå, for vi får jo meldinger, der stritter i alle retninger. Samtidig er det lagt ud lokalt til sognepræsterne at bestemme, hvor mange der præcis må være i deres kirke, siger Michael Madsen, bedemand ved H. J. Madsen.
Kirkerne vurderer selv
Hos Folkekirken har man lagt det ud til de enkelte kirker at vurdere situationen. Det skyldes blandt andet, at kirkegårdene er indrettet forskelligt, og fordi der derfor kan tages mere individuelle beslutninger blandt andet i forhold til, hvor gravpladserne er placeret.
- Det er de enkelte menighedsråd, der har ansvaret for at vurdere, hvordan begravelser, bisættelser og andre kirkelige handlinger kan gennemføres, og hvor mange mennesker, der ud fra sundhedsmyndighedernes anbefalinger kan deltage i det. Det gælder både inde og ude, men indenfor er der for eksempel en regel om, at der højest må være én person per fire kvadratmeter i kirkeskibet, og derudover skal man selvfølgelig leve op til alle de gældende retningslinjer i forhold til rengøring, god håndhygiejne og så videre, siger Ellen Aagaard Petersen, redaktør på folkekirken.dk.
Om forsamlingsforbuddet
- Der er indført midlertidigt forbud mod at afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter e.l., hvor flere end 10 personer er samlet. Forbuddet gælder både indendørs og udendørs og omfatter både offentlige og private arrangementer, begivenheder m.v.
- Forbuddet hindrer ikke, at flere end 10 personer på sædvanlig vis er til stede og bevæger sig rundt fx i en butik, et supermarked, en lufthavn eller på en togstation. Tilsvarende gælder, at almindelig brug af kollektive transportmidler (tog, busser, fly, færger m.v.) og almindelig tilstedeværelse på en arbejdsplads ikke er omfattet. Forbuddet finder heller ikke anvendelse, hvis der er tale om en forsamling med et politisk eller andet meningsbefordrende øjemed, herunder demonstrationer eller politiske møder.
- Forbuddet gælder ikke i private hjem. Der opfordres dog kraftigt til at aflyse planlagte private sammenkomster m.v. med flere end 10 personer, generelt begrænse deltagerantallet mest muligt og følge de generelle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om hygiejne, om at holde behørig afstand og om hensigtsmæssig adfærd i øvrigt.
- Politiet får herudover mulighed for på offentligt tilgængelige steder at gribe ind, hvis flere end 10 personer befinder sig på samme sted på en måde, der udgør en særlig fare for smitte med coronavirus/COVID-19. Politiets skønsudøvelse vil ske under hensyntagen til sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger om at nedbringe antallet af sociale kontakter og holde behørig afstand.
Kilde: Rigspolitiet
Ingen forsamlinger over ti i det offentlige rum
Også andre steder, er der undtagelser fra forsamlingsforbuddet.
- Forbuddet mod at være flere end ti personer til stede gælder ikke i private boliger, siger chefpolitiinspektør Klaus Arboe.
Dog anbefales det kraftigt at aflyse planlagte private sammenkomster med flere end 10 personer, og generelt begrænse deltagerantallet mest muligt og følge de generelle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om hygiejne om at holde behørig afstand og om hensigtsmæssig adfærd i øvrigt.
Og mens man altså efter reglerne gerne må forsamles flere end ti personer i privaten, må man ikke i det offentlige rum - uanset om man holder afstand eller ej.
- Nej, for så er man forsamlet mere end ti personer, og den samme forsamling må ikke være på mere end ti personer, siger Klaus Arboe Rasmussen og forklarer, at det ikke lovmæssigt hjælper, om man holder to meters afstand eller ej, da det er sundhedsmyndighedernes anbefalinger og ikke loven.
Men forbuddet hindrer ikke, at flere end 10 personer er til stede og bevæger sig rundt i for eksempel et supermarked, en lufthavn eller på en togstation, ligesom forbuddet heller ikke gælder for brug af offentlige transportmidler og almindelig tilstedeværelse på sin arbejdsplads.
Har ikke haft travlt med bødeblokken
Chefpolitiinspektøren roser generelt østjyderne for at være gode til at overholde forsamlingsforbuddet.
- Folk har en god forståelse for, at det handler om, at vi undgår at smitte hinanden. Vi har udskrevet nogle bøder, men det er ikke overvældende mange.
Flere steder i Østjylland, blandt andet i Aarhus og Randers, har kommunerne lavet flere tiltag, der skal hjælpe folk til at holde af stand til hinanden i parker og andre populære udflugtsmål. I Randers har man for eksempel i flere parker kridtet hvide felter om for at hjælpe randrusianerne til at holde afstand. Det kan du læse mere om her.
Rigspolitiet har samlet mere info om, hvad man må og ikke må i forbindelse med forsamlingsforbuddet. Det kan du se her.
Forsamlingsforbuddet
Her kan du få et overblik over, hvordan forsamlingsforbuddet siden i starten af marts er blevet skærpet mere og mere for at forhindre spredning af coronavirus:
* Den 6. marts lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde, at myndighederne opfordrede til at udskyde eller aflyse arrangementer med over 1000 personer.
Der var på det tidspunkt ikke tale om et forbud.
* Få dage senere lød det fra regeringen, at den ville forbyde forsamlinger på mere end 100 personer.
Det forbud trådte i kraft 16. marts, efter at Folketinget havde vedtaget en hastestramning af epidemiloven, der netop gjorde det muligt at begrænse forsamlingsfriheden.
* Dagen efter skærpede regeringen forbuddet yderligere og forbød flere end ti personer at samle sig. Det gælder både indendørs og udendørs, offentlige og private arrangementer.
Forbuddet gjaldt i første omgang indtil den 30. marts. 27. marts blev det forlænget til 14. april, derefter til 18. april og i øjeblikket er det sat til at udløbe 10. maj. Det kan blive forlænget yderligere.
* Mette Frederiksen sagde på et pressemøde 6. april, at forbuddet mod "store forsamlinger" ville gælde til tidligst 1. september. I forlængelse af det blev alle sommerens festivaler aflyst.
Der blev dog samtidig efterspurgt en definition af, hvad begrebet "store forsamlinger" dækker over. Og det er altså det, at regeringen har givet svar på med forsamlingsloftet på 500 personer.
Det er dog fortsat uvist, hvor grænsen kommer til at ligge. Sikkert er det dog, at den ikke bliver over 500 personer.
Kilde: Ritzau