Corona-travlhed: Pantstationer kan ikke følge med

De danske pantautomater og stationer har været godt spændt for, siden Danmark lukkede ned. Dansk Retursystem har måtte indsætte ekstra personale for at kunne følge med.

Med nedlukningen af Danmark fulgte også en hel del mere tid hjemme, og det kan ses på mængden af dåser og flasker, vi skal have pantet.

Sådan lyder det fra Dansk Retursystem, der håndterer den danske pant.

Siden Danmark lukkede ned i forbindelse med covid-19, har de haft ekstra travlt med at tømme deres pantstationer og hente pant ind fra de over 3000 automater i landets dagligvarebutikker.

- Nu har folk været hjemme i flere måneder og har hygget sig lidt ekstra, og derfor har de mere pant, de skal af med, fortæller Marlene Holmgaard Fris, markedsdirektør i Dansk Retursystem.

Ved pantstationerne kan der gennem en luge afleveres cirka 100 tomme flasker og dåser i samme sæk på under et minut, hvorefter pengene overføres til din bankkonto.
Ved pantstationerne kan der gennem en luge afleveres cirka 100 tomme flasker og dåser i samme sæk på under et minut, hvorefter pengene overføres til din bankkonto. Foto: Dansk Retursystem

Pantstationer er fyldt til randen

Dansk Retursystem har særskilte pantstationer placeret i 12 byer over hele landet.

Ved pantstationerne kan der gennem en luge afleveres cirka 100 tomme flasker og dåser i samme sæk på under et minut, hvorefter pengene overføres til din bankkonto. Der står blandt andet pantstationer i Aarhus, Randers og Horsens.

Her har østjyderne flere gange siden april måtte gå forgæves med deres pant, fordi stationen var fyldt til randen med pant og ventede på at blive tømt. Dansk Retursystem har siden nedlukningen oplevet en stigning af brugen af pantstationerne, som svarer til 25 procent.

quote Nu har folk været hjemme i flere måneder og har hygget sig lidt ekstra, og derfor har de mere pant, de skal af med.

Marlene Holmgaard Fris, markedsdirektør i Dansk Retursystem

- Stationerne løber hurtigt fulde og skal tømmes, og i og med at vi har stationer der skal tømmes i hele landet, så kan der godt opstå tidspunkter, hvor stationerne er lukkede, siger Marlene Holmgaard Friis.

For at kunne følge med har Dansk Retursystem måttet hente ekstra bemanding ind. På pantfabrikkerne, hvor der tages imod panten, er de gået fra toholdsskift til treholdsskift, og blandt andet på pantstationen i Horsens bliver der nu dagligt hentet pant.

Pantstationer i Østjylland

Travlhed er en succes

For markedsdirektør i Dansk Retursystem, Marlene Holmgaard Fris, er de fyldte pantstationer og den ekstra travlhed en glædelig nyhed.

- Det er jo en succes, og vi er rigtig glade for, at danskerne er villige til at komme forbi pantstationen.

Hun tror ikke, at de sommetider lukkede stationer afholder folk fra at få pantet deres flasker og dåser:

quote Vores oplevelse er, at danskerne hellere vil prøve en ekstra gang at komme forbi pantstationen end blot at smide det ud.

Marlene Holmgaard Fris, markedsdirektør i Dansk Retursystem

- Danskerne er rigtig gode til at gøre det rigtigt. Så vores oplevelse er, at de hellere vil prøve en ekstra gang at komme forbi pantstationen end blot at smide det ud, siger Marlene Holmgaard Fris, der opfordrer til, at man tjekker om ens nærmeste pantstation er åben på pantstation.dk, eller afleverer panten ved en automat i et supermarked, hvis der er lukket.

I 2019 kom 92 procent af alle flasker og dåser med pant retur til genanvendelse. Dansk Retursystem forventer, at samme tendens forsætter, og at der fortsat bliver travlt henover sommeren, hvor mange danskere er blevet hjemme.

VIDEO: Andreas Borup fra Skovby samler penge ind til Kræftens Bekæmpelse ved at indsamle pant. Han mistede selv sin mor i en ganske ung alder, og han håber, han kan bidrage til, at andre ikke lider samme tab. Se indslaget fra den 3. maj 2020 her.