Corona har fået danskerne til at overveje livet, der leves

Fremtidsforsker vurderer, at flere af de ændringer, som danskerne har lavet i deres liv, bliver vedvarende.

Coronapandemien har fået danskerne til at tage deres liv op til overvejelse en ekstra omgang.

I en undersøgelse, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, har godt halvdelen - 49 procent - svaret, at de er helt eller delvist enige i, at corona-pandemien har fået dem til grundlæggende at overveje den måde, de lever på.

Og hele 30 procent af dem har allerede handlet på det ønske, viser undersøgelsen.

Hele 54 procent af respondenterne, der har lavet en ændring eller planlægger at gøre det, har svaret, at det især er i omgangskredsen, der er blevet eller skal laves ændringer. Lige efter følger ændringer i fritid og arbejdsliv samt balancen mellem arbejde og familieliv. 31 procent af de adspurgte har også taget et grundigt kig på deres økonomiske prioriteringer.

Er der nogle af følgende områder, du vil lave/har lavet grundlæggende permanente forandringer på, som følge af Corona-pandemien?

Kilde: Megafon for TV 2 og Politiken
Kilde: Megafon for TV 2 og Politiken

Vi har fået plads til at gentænke arbejdslivet

For fremtidsforsker Liselotte Lyngsø er det ikke overraskende, at størstedelen af de adspurgte har valgt at gøre noget ved deres omgangskreds.

- Det, at vi har levet i bobler, har gjort det meget tydeligt, hvem der er i den inderste kreds, og hvem der befinder sig lidt længere væk, siger hun.

Og derfor er det blevet mere konkret, hvem der kan skæres fra.

Men det er især, når det gælder ændringer i danskernes forhold til arbejdet, hun mener, at de store forandringer er at finde.

- Vi ser en bevægelse mod, at det, der før hed work-life balance nu er blevet til life-work balance i stedet, siger hun og tilføjer, at coronapandemien har været noget af en revolution for vores arbejdsliv.

Ifølge hende har coronaepidemien sat skub i tingene, når det gælder om at gentænke vores arbejdsliv:

- Det er gået op for os, at vi ikke behøver at gøre tingene på én bestemt måde. Vi kan arbejde på mange måder, og det har corona banet vej for.

Tillid gør ændringer mulige

Liselotte Lyngsø peger på, at det blandt andet er danskernes tillid til hinanden, der gør det muligt at indrette vores arbejdsliv på andre, alternative måder. For eksempel det at arbejde hjemme fra.

- Danskerne har tilliden til, at man får tingene lavet, selv om man ikke sidder på kontoret. Og det gør, at vi kan være ret frit stillet. Hvis man ser på andre samfund, for eksempel Frankrig, der ikke er så baseret på tillid, så ville det slet ikke kunne lykkes på samme måde.

Lyngsø mener, at potentialet for en ny måde at indrette sit arbejds- og fritidsliv på hele tiden har været til stede, men at coronaepidemien har fået 'proppen på champagneflasken' til at gå.

Fremtidsforskeren er ikke i tvivl om, at ændringen kommer til at vare ved.

- Der kommer til at være en periode med en afsøgningsproces om, hvad der virker og hvad der ikke gør. Og så kommer tingene til at falde lidt til ro og finde et leje. Men vi kommer helt sikkert til at se nogle permanente forandringer.

Lige nu
Rigshospitalet

Landsholdslæge: Uafklaret hvorfor Eriksen fik hjertestop

Morten Bruun

Han talte danskerne igennem Eriksens kollaps: - Der måtte ikke gå spekulation i den

Merete Brix

play Trampet ned af kvæg og indlagt på intensiv

Biavler nørderi

play Alice har op mod en halv million bier – og det er ikke helt ufarligt

Der er lagt op til nogle rigtigt varme dage den kommende uge. Saksild Strand

Meget varm luft på vej mod Danmark - temperaturen kan nå 30 grader

Mosten MC

play Efter lang coronapause: Nu ræser motorcykelklubben igen

Dagens mest læste