Carl får næsten et halvt års barsel med fuld løn

De nye barselsregler begynder fra tirsdag, og det forventes at få en stor betydning. Nogle virksomheder er dog allerede gået et skridt længere end lovgivningen.

Fra tirsdag bliver mænd og kvinder mere ligestillet, når de sætter små, nye mennesker i verden.

For nu får fædre og medmødre betydeligt langt mere øremærket barsel og på den måde chancen for at få en stærkere forbindelse til deres børn. Det er i hvert fald håbet med den lovgivning, som Folketinget i marts vedtog, og som altså nu føres ud i livet.

Tidligere fik mødre 14 ugers øremærket barsel, mens fædre og medmødre fik to, der typisk blev afholdt lige efter fødslen. Derudover var der yderligere 32 uger til deling.

quote Jeg kan have meget mere tid alene med ham og lære ham at kende.

Carl Loader, kommende far til en lille dreng

Nu får både mødre og fædre/medmødre 11 uger hver, og de kan efterfølgende fordele de resterende 26 uger mellem sig.

Men i flere store virksomheder er man allerede gået skridtet videre og garanterer nu 24 ugers barsel med fuld løn til både mødre, fædre og medmødre.

Det gælder blandt andet Carl Loader, der arbejder som ingeniør for Danfoss i Aarhus og snart skal have en lille søn.

- Jeg kan være sammen med ham, når han vokser, og jeg kan have meget mere tid alene med ham og lære ham at kende, siger Carl Loader med et forventningsfuldt smil på læben.

Han har allerede en søn på fire år og ser frem til at få endnu mere tid med sin kommende søn, end han fik med sin første.

- Dengang havde jeg kun en måned, så nu vil jeg meget gerne tage næsten seks måneders barsel, siger Carl Loader.

Samspil mellem arbejde og privatliv

Det er en mulighed, han og kollegerne har fået af arbejdsgiveren Danfoss, der har valgt at prioritere gode barselsvilkår for sine ansatte.

- Vi vil gerne give lige muligheder til mænd og kvinder for at bruge tid sammen med sin familie, og vi vil gerne give mulighed at få et godt samspil mellem arbejdsliv og privatliv, fortæller HR-chef for løn og ansættelse i Danfoss Pernille Kristensen.

quote Børnene har det klart bedre i familier, hvor mænd har taget meget orlov.

Steen Baagøe Nielsen, kønsforsker, RUC

Den mulighed havde Carl Loaders kollega Erik Holm Hansen gerne taget imod, da han fik sine børn, der nu er voksne.

- Så havde jeg haft mulighed for at følge børnene det første år tættere, end det blev. Det havde været fint at have den mulighed, fortæller han.

Ifølge kønsforsker Steen Baagøe Nielsen fra RUC er der da også fordele at finde i, at mænd tager en større del af barslen.

- Børnene har det klart bedre i familier, hvor mænd har taget meget orlov, så der er nogle indikationer på, at loven kan realisere det, at der er mange flere engagerede fædre

- At fædrene kommer tættere på deres helt små børn, giver dem en større tryghed i forhold til at være sammen med barnet og opleve, at de er kompetente til at tage hånd om lille barn. Det er noget, man ellers skal vænne sig til og blive god til, siger Steen Baagøe Nielsen.

De gode indikationer til trods er det ikke alle, der klapper i hænderne over de nye barselsregler.

- Det er ikke de 11 uger, der er en dårlig ide. Det er det, at familierne ikke selv kan beslutte, om det er faren eller moren, der skal have dem, lyder det fra byrådsmedlem i Norddjurs Kommune Jens Meilvang fra Liberal Alliance.

Men hvad er der galt med, at samfundet prøver at puffe til fædrene og siger, at der altså er nogle fordele ved, at også I tager ansvar for jeres små børn?

- Det kan være, at det i nogle familier fungerer rigtig godt, men i andre familier kan det være, at det ikke fungerer så godt.

- Og så kan barnet ende med at miste noget barsel, hvis faren fortsætter med at tage lidt færre barselsdage end moren. Så kommer barnet i institution før tid, og så er der slet ikke nogen, der vinder, siger Jens Meilvang.

De nye barselsregler gælder for forældre til børn, der er født fra tirsdag og senere.