Brandvæsnet dårligt rustet til ny type brande: Nu lægger partier pres på minister

Flere partier efterlyser handling, så brandvæsnet bliver bedre rustet til at slukke brande i el- og hybridbiler.

Flere partier lægger nu pres på for at sikre, at brandvæsnet i alle dele af landet er i stand til at slukke komplicerede brande i el-og hybridbiler.

Det sker, efter at TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge kunne fortælle, at brandvæsnet her i landsdelen mener, at de hverken har det nødvendige udstyr eller viden til at håndtere den slags brande. 

Debatten blussede op, efter at der i sidste uge gik ild i en hybridbil i Sorø. Her tog man et specialkøretøj i brug, som kunne sænke bilen ned i et kæmpe vandbassin. Køretøjet er dog det eneste af sin slags i Danmark og befinder sig i Gentofte.

- Jeg har selvfølgelig et håb om, at vi får en brandslukningsrobot og en brandslukningscontainer i Østjyllands Brandvæsen, som vi kan tilbyde til assistance til beredskaberne i Jylland.

Sådan sagde Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør for Østjyllands Brandvæsen, til TV2 ØSTJYLLAND i sidste uge. 

Brande i el- og hybridbiler er sjældne, men problemet ligger i lithium-batterierne, som bilerne er udstyret med. De udleder giftig røg og er svære at slukke. 

Partier kræver handling

Socialdemokratiets beredskabsordfører, Jan Johansen, lovede derefter, at problemet vil blive løst, men flere partier kræver i dag, at forsvarsminister Trine Bramsen (S) går ind i sagen. 

- Jeg har stillet ministeren en række spørgsmål, hvor jeg dels prøver at få afdækket, om vi har de nødvendige materialer og den nødvendige viden til at få slukket de her brande, siger beredskabsordfører for Venstre, Peter Juel-Jensen, til TV2 ØSTJYLLAND. 

quote Vi skal selvfølgelig have løst det her.

Andreas Steenberg (RV)

Han mener, at det er et problem, der skal tages stilling til hurtigst muligt. 

- Der er ingen tvivl om, at i takt med, at vi får flere og flere el- og hybridbiler på de danske veje, så er en udfordring som den her, noget vi vil se betydeligt flere af. Den episode, vi oplevede i Sorø, er noget, som vi er tvunget til at ruste vores beredskab til.  

Andreas Steenberg, der er politisk ordfører for Radikale Venstre, mener også, at der skal kigges nærmere på problemet. 

- Vi skal selvfølgelig have løst det her, så vi kan få slukket brande og sørge for at folk ikke kommer til skade, det siger sig selv, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

- Jeg vil sørge for i mit parti, at det her bliver taget op som en problemstilling, når vi skal diskutere beredskab.

Også beredskabsordfører for Dansk Folkeparti, Lise Bech, kræver handling fra ministeren.

- Hun er nødt til at reagere hurtigt, fordi vi får flere og flere elbiler, og så er vi altså nødt til at tage det her seriøst, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Forsvarsministeriet oplyser til TV2 ØSTJYLLAND, at ansvaret for de kommunale redningsberedskabers udstyr ligger hos kommunerne.

Det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister, Trine Bramsen, torsdag.