Antallet af tests falder: Halveret siden jul

Siden jul er antallet af PCR-tests i Randers halveret. Ifølge en virolog skal vi have minimum 100.000 tests på landsplan hver dag.

Østjyderne er ikke lige så flittige gæster hos Region Midtjyllands coronatestcentre, som de tidligere har været. Det oplever de blandt andet i Randers, hvor de havde rygende travlt frem mod juleaften.

Men så gik det ellers i stå. Det fortæller Bodil Andersen, der er leder af testcenter Randers.

- Op til jul havde vi rigtig travlt, men efter den 24. december faldt antallet af daglige tests til det halve.

Det vil sige, at man i Randers er gået fra at teste mellem 2500-3000 dagligt til nu at ligge i et leje omkring 700-1000 personer. Og her er der altså tale om den klassiske PCR-test, hvor man bliver podet i svælget – modsat lyntest, der foregår gennem næsen.

Den udvikling huer ikke Søren Riis Paludan, der er professor i virologi ved Aarhus Universitet.

- Det er utrolig vigtigt, at vi dagligt kan monitorere udbredelsen af coronasmitten. Derfor er det vigtigt, at vi på landsplan har mindst 100.000 tests hver dag, siger han.

Selvom coronaen har smadret en stor del af året for efterskolerne, og ingen ved, hvornår vi kan vende tilbage til normale tilstande, så er det ikke noget, der skaber elevflugt.

Opfordring fra regeringen

I Randers har Bodil Andersen et bud på, hvorfor antallet af daglige tests i deres center pludselig er dalet.

- Det er måske fordi folk er hjemme og ikke kommer så meget ud. Folk bliver hjemme, når de får symptomer og tænker, det nok går over. Så undlader de at blive testet, fordi de alligevel ikke ser nogen, siger hun.

Og noget tyder på, at den kobling ikke nødvendigvis er helt ved siden af. På regeringens pressemøde onsdag opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) til, at alle der møder fysisk på arbejde og omgås andre, bør lade sige teste en gang om ugen.

Netop fordi testkapaciteten ikke længere bliver fuldt udnyttet, da mange arbejder hjemme. Den opfordring havde flere borgere i Randers i dag taget til sig – blandt andet Lars Aare fra Randers, der blev testet for allerførste gang.

- Det er fordi, vi i går fik at vide, at os der går på arbejde helst skal testes en gang om ugen – og så har jeg fået samme anbefaling fra min arbejdsgiver, siger han.

Også Vivi Bendixen var torsdag forbi testcentret.

- Jeg er på arbejde i en juniorklub hver dag, og så vågnede jeg med en lille hovedpine i morges, og så vil jeg lige sikre, at der ikke er noget, inden jeg møder på arbejde igen, siger Vivi Bendixen.

- Det er en rigtig god idé, siger Søren Riis Paludan om regerings opfordring til, at personer, der møder på arbejde, lader sig teste ugentligt.
- Det er en rigtig god idé, siger Søren Riis Paludan om regerings opfordring til, at personer, der møder på arbejde, lader sig teste ugentligt. Foto: Lars Kruse/Aarhus Universitet

Test er vejen frem

Spørger man Søren Riis Paludan, er det klogt at lade sig teste, selvom man ikke nødvendigvis føler sig syg.

- Det er sådan, at mange er smittet uden symptomer, og det er måske tit dem, der ender med at smitte videre. Så man kan ikke alene tage et lavt antal smittede positive som et mål for, at smitten er lav. Det kan være, at mange af dem uden symptomer ikke lader sig teste, siger han.

På sigt mener han da også, at et højt antal test kan være med til på sigt at åbne dele af landet op igen.

- Jo bedre overblik vi har, jo bedre kan vi sætte ind – og jo tidligere kan vi måske åbne op, hvis vi får øje på lokale forskelle, siger Søren Riis Paludan. 

Grenaa Sygehus akutklinik

Akutklinikker genåbner

Retten i Aarhus

Konen tog sin mand på fersk gerning - misbrugte steddatteren

20180728-135225-a_28mb.jpg

Universitet til udvekslingsstuderende: Genovervej om I vil afsted

minimumsnomeringer Asylgades Børnehus børnehave Skanderborg

Forslag: Gratis flyverdragter til alle pædagoger

Allan Jensen

playAllan forarget over prisstigning på drikkevarer til dement kone: Nu er der håb

Eva Secher Mathiasen

Corona har ramt danskerne på psyken