Afsløring vækker vrede: Plan om at samle behandling af kræftramte børn i København har været undervejs i tre år

Aktindsigt viser nu, at Sundhedsstyrelsen havde ’uformel dialog’ om centralisering af børnekræftbehandling med Rigshospitalet, et år før planerne officielt kom på bordet.

I november kom det frem, at Sundhedsstyrelsen arbejder med planer om at samle al behandling af kræftramte børn på Rigshospitalet i København.

Men det er næsten tre år siden, at Rigshospitalet indledte en dialog med Sundhedsstyrelsen om at gøre Hovedstaden til det eneste sted i landet, hvor børn med kræft reelt kan behandles.

Det viser dokumenter som DR Nyheder og Avisen Danmark har fået aktindsigt i.

Officielt startede arbejdet, der leder op til Sundhedsstyrelsens anbefaling om at rykke behandlingen til København, i efteråret 2019.

Men aktindsigten viser nu, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.

quote Det er ikke sådan, det skal fungere, og det svækker troværdigheden til systemet.

Andreas Steenberg, MF (Radikale Venstre)

Det skriver DR Nyheder og Avisen Danmark, der har kortlagt, hvordan Rigshospitalets ledende professor på området, Kjeld Schmiegelow, flere gange i løbet af 2018 var i dialog med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, om en centralisering af behandlingen af kræftramte børn.

- Det er en enkel læge på Rigshospitalet, der har fået den ide at rykke kræftbehandlingen til Hovedstaden. Det er ikke sådan, det skal fungere, og det svækker troværdigheden til systemet, lyder reaktionen fra Andreas Steenberg (Radikale Venstre) til TV2 ØSTJYLLAND.

Andreas Steenberg (Radikale Venstre) undrer sig også over, hvorfor man vil sende sårbare familier til den anden ende af landet, når der, ifølge ham, ikke er fagligt grundlag for at kunne sige, at den behandling kræftramte børn modtager i Aarhus, Aalborg og Odense ikke er god nok.
Andreas Steenberg (Radikale Venstre) undrer sig også over, hvorfor man vil sende sårbare familier til den anden ende af landet, når der, ifølge ham, ikke er fagligt grundlag for at kunne sige, at den behandling kræftramte børn modtager i Aarhus, Aalborg og Odense ikke er god nok. Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Han er først og fremmest vred over processen – men undrer sig også over, hvorfor man vil sende sårbare familier til den anden ende af landet, når der, ifølge ham, ikke er fagligt grundlag for at kunne sige, at den behandling kræftramte børn modtager i Aarhus, Aalborg og Odense ikke er god nok:

- Det er en utroligt trist og sårbar situation. Det er sommetider hele familien, der skal indlægges, og der kan være andre børn at tage hensyn til og forældre, der også skal kunne passe deres arbejde.

- Vi må sætte familierne først, og når nu behandlinger foregår godt, der hvor de er, så er der ingen grund til at sende familierne til København, når behandlingen kan foregå i deres lokalområde, siger Andreas Steenberg, der er valgt i Vestjyllands Storkreds, der blandt andet dækker over Silkeborg-området.

Sundhedsstyrelsens vicedirektør har på et møde i november luftet planer om at centralisere hele børnekræftområdet i København. Det vækker forargelse både hos østjyske familier med kræftramte børn og på Christiansborg. Se indslaget fra den 26. november 2020 her.

Sundhedsministeren skal tage affære

Hvert år rammes omkring 200 børn af kræft i Danmark og skal have behandling på en af fire børnecancerafdelinger, der ligger i henholdsvis Aalborg, Aarhus, Odense og København.

På Aarhus Universitetshospital behandler de hvert år cirka 60 børnekræftpatienter. Her stillede de sig i efteråret også uforstående over for planerne, da der ifølge dem heller ikke er noget fagligt belæg for at samle kræftbehandling af børn i København.

Efter planerne kom frem, har Sundhedsstyrelsen udskudt en afgørelse til senere i 2021.

Andreas Steenberg vil nu henvende sig til Sundhedsministeren, der også tidligere på ugen sad i samråd om selvsamme emne, for at få en redegørelse for de overvejelser, der ligger til grund for planen:

- Det virker som om, at de sidder i København og vil have et stort prestigeprojekt. Jeg vil nu overveje, hvordan jeg bedst tager det op overfor Sundhedsministeren, for jeg mener, at han skal tage affære og fremlægge, om der er et fagligt grundlag bag og ellers få diskussionen stoppet, siger Andres Steenberg.

Sundhedsministeren kunne i et samråd ikke svare på, hvorfor Sundhedsstyrelsen overvejer at centralisere dele af børnekræftområdet. Det vækker bekymring hos politikere og berørte familier.

Københavneri af værste skuffe

Tidligere har meldingen fra sundhedsminister Magnus Heunicke været, at det ikke er ham, der afgør, om centraliseringen skal ske. Der gør derimod Sundhedsstyrelsen med indspark fra regionerne.

Regionsrådsformand i Region Midtjylland, Anders Kühnau (Soc. dem.), er ikke i tvivl om, hvad hans input til Sundhedsstyrelsen bliver i sagen:

quote Jeg synes, at man skal pille alle forslag om centralisering af børnekræftbehandlingen helt af bordet

Anders Kühnau (Soc. dem.), Regionsrådsformand i Region Midtjylland

- Jeg synes, at man skal pille alle forslag om centralisering af børnekræftbehandlingen helt af bordet, sagde han til TV2 Østjylland den 12. januar.

Han mener ikke, det er rimeligt, at syge børn og deres familier trues med at skulle rejse til den anden ende af landet i en udsat situation for at få en nødvendig behandling:

- Det kan man simpelthen ikke byde dem, sagde Anders Kühnau, der også tidligere har kaldt det ”københavneri af værste skuffe”.

nicklas_jacobsen.jpg

Letbanen aflyser afgange på forhånd

B1EEFBE9-EDFD-4175-A186-7881418D8ABC

play Festivaler savner afklaring: - Vi skal snart have noget at vide

sundhedsminister Magnus Heunicke

liveblog COVID-19 LIVE: Første tilfælde af brasiliansk coronavariant fundet i Danmark

VIA University College Aarhus

100 millioner skal afhjælpe studerendes tabte tid i værksteder

Andreas Steenberg

Radikal profil skifter valgkreds: Steenberg satser på Aarhus

020321 digi Ny døgnvarmestue

play Ny varmestue skal hjælpe på uro og nabogener