VIDEO: Sælunge går på opdagelse på campingplads

I weekenden bevægede en sælunge sig op på en campingplads ved Saksild

00:32

VIDEO: En sælunge har slået lejr ved Saksild. I weekenden gik den på opdagelse på Arbejdernes Feriehjem, som er en campingplads, som ligger lige ned til vandet. Video: Kristina Viktoria Ditlev

En lille sælunge har fået fast base på stranden nær Saksild.

I sidste uge lå sælen mest og passede sig selv på stranden. Men i den forgange weekend forlod sælungen stranden for at undersøge en campingplads nærmere.

Læs også Lokale kæmper for at holde sælunge i live: Normalt at efterlade unge på stranden

- Den kravlede op ad trapperne. Først tog den en tur rundt på pladsen, så kravlede den ind under et campingbord, hvor den lagde sig til at sove, siger Kristina Viktoria Ditlev, der fangede sælungens tur på campingpladsen på video.

Efter at have undersøgt campingpladsen, tog sælungen sig en lur under et campingbord. Foto: Privatfoto: Kristina Viktoria Ditlev

Nysgerrig sælunge

Sammen med sin familie camperer hun på Arbejdernes Feriehjem, der ligger lige ned til Saksild Bugt. Også lørdag aflagde sælungen campingpladsen et besøg.

Først tog den en tur rundt på pladsen, så kravlede den ind under et campingbord, hvor den lagde sig til at sove.

Kristina Viktoria Ditlev, campist, Saksild

- Den er mega nysgerrig. Den møffer hen imod os, hvis vi står og kigger på den. Så har vi skyndt os at trække os tilbage, siger Kristina Viktoria Ditlev.

Ifølge hende er der to sælunger i området. Det er dog kun den ene, der begiver sig ud på eventyr på campingpladsen. Den anden bliver liggende på stranden.

02:01

VIDEO: En sælunge hygger sig på stranden ved Saksild. Videoen er fra 14. juni 2018.

Luk video

Normal sæladfærd

Der er ingen grund til at være bekymret for, om sælungen er blevet forladt af sin mor. Det er nemlig normal sæladfærd, at ungerne bliver efterladt på stranden.

- Enten ligger sælungerne og venter på, at moren kommer tilbage og giver mælk til de helt små unger, siger Emil Skovgaard Brandtoft, der er biolog på Naturhistorisk Museum.

Læs også VIDEO: Så er fire spor blevet til seks på E45

Eller også ligger ungerne bare og passer sig selv. Man skal ikke gå hen og røre ved den.

- Det stresser den. Den ligger der for at slappe af og samle kræfter til næste gang, den skal ud at svømme, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Det er på Saksild og Rude Strand, at sælungen nyder solen på stranden, mens moderen jager. Foto: Google Maps

Rimelig hårdføre

Han bekræfter, at sælunger sjældent er sky overfor mennesker.

- Man kan godt komme ud for, at de ligger og holder øje med mennesker. Jeg tror ikke, at den leder efter nogen, så man skal endelig bare lade den være. Den skal nok selv finde ud af det, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

De er rimelig hårdføre i forhold til den måde, de bevæger sig rundt på.

Emil Skovgaard Brandtoft, biolog, Naturhistorisk Museum

Trappeturen mener han heller ikke er noget problem.

- De er rimelig hårdføre i forhold til den måde, de bevæger sig rundt på, siger Emil Skovgaard Brandtoft.

Hold afstand til sælunger

Hvis der er mennesker på stranden i nærheden af ungen, kan det skræmme moderen, som ikke tør komme op til sin unge på grund af frygt for mennesker.

Man skal derfor lade sælunger være, og man skal under ingen omstændigheder gå hen til dem eller røre dem.

Hvis en sælunge ligger på siden, og eksempelvis stritter med den ene af forlufferne og ser lidt ynkelig ud, så er der blot tale om, at ungen forsøger at aflaste brystkassen, så den bedre kan trække vejret. Sæler kan ikke ligge på ryggen.

Der er altså ingen grund til at ringe til efter hjælp på grund af sælunger, der ligger alene.

Kilde: Naturstyrelsen