Unge skaber kunst i gammel fabrik

En forfalden bygning i Odder er blevet overtaget af en gruppe unge, som har brugt den som kunstudstilling

01:46

Liva Lindekilde er en af de unge, der har været med til at give en forfalden fabriksbygning i Odder nyt liv.

I mange år har en gammel fabrikshal i Odder fået lov til at forfalde.

Men i løbet af sommeren er en gruppe unge flyttet ind i de tomme bygninger. Ikke for at lave hærværk og ballade, men for at lave kunst.

Liva Lindekilde har sammen med en veninde lavet et kunstværk af gamle gardiner, der lå i den gamle fabrikshal. De spraymalede ned i en vandpyt med to farver. Herefter lagde de gardinet i vandpytten og håbede, at gardinet ville suge farverne. Ifølge hende kunne politikeren Uffe Elbæk godt lide kunstværket.- Han sagde noget om, at det lignede marmor. Uffe han er så sej, så det er fedt, siger Liva Langkilde.

- Vi vil skabe et ungemiljø, hvor folk kan hænge ud og lave kunst uden nogen rammer, siger Liva Lindekilde, der er tidligere efterskoleelev i Odder.

De unge - der fortrinsvis er gamle elever fra Eriksminde Efterskole - har fået tilladelse til at låne den faldefærdige bygning hen over sommeren.

Indgangen til kunstudstillingen i den gamle fabriksbygning.

I de seneste måneder har omkring 50 unge arbejdet med kunstudstillingen. Fredag var der fernisering og besøg fra Folketinget.

- Jeg kunne ikke sige nej. Jeg blev fuldstændig forelsket i henvendelsen, siger Uffe Elbæk, der er politisk leder af Alternativet.

Uffe Elbæk fra alternativet klippede snoren over fredag.

Tidligere Nordisk Fjer

I dagens løb lagde et par hunderede mennesker vejen forbi for at se de unges kunst - men der var også dem der kom af andre grunde.

Hanne Ipsen har arbejdet som syerske i den gamle fabriksbygning, der i løbet af sommeren er blevet brugt af unge til at skabe kunst.

Hanne Ipsen her har arbejdet 16 år som syerske på den gamle fabrik. Da hun begyndte, hed det Nordisk Tekstil. Senere blev det til Nordisk Fjer, der under stor mediebevågenhed gik konkurs i 1991.

- Det er der så skrevet en rigtig tyk bog om, siger Hanne Ipsen, der er tidligere syerske i Odder.

Læs også Søren er blind: Skal løbe halvmaraton søndag

Om et par måneder skal den gamle fabrik jævnes med jorden og laves om til boliger, men med kunstprojektet - Stæmpel - har den fået et sidste kunstigt åndedag og de unge håber at gentage projektet med andre faldefærdige bygninger.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om den gamle faldefærdige fabriksbygning, der er blevet brugt til kunstudstilling.