Ulla fik sit første job som 45-årig - sådan lykkedes det

Et anderledes projekt hjalp Ulla Kaas Zastrow ind på arbejdsmarkedet. Nu bliver Silkeborg og Norddjurs Kommuner en del af et lignende projekt, som skal hjælpe borgere med psykiske udfordringer i fleksjob.

Det har været en lang og sej kamp for 47-årige Ulla Kaas Zastrow at finde vej til arbejdsmarkedet.

I det meste af sit liv har hun kæmpet med koncentrationsbesvær, og der har ikke skullet meget til, før hun blev stresset.

- Alt, hvad I hører af lyde, hører jeg meget tydeligere. Jeg er opmærksom på alt, og det er meget anstrengende. Det har givet mig stress, så jeg har haft vært ved at fastholde et arbejde, siger Ulla Kaas Zastrow til TV2 ØSTJYLLAND.

Som 35-årig fik Ulla Kaas Zastrow endelig svar på, hvorfor hun har så svært ved at fastholde et job. Hendes to børn fik stillet diagnosen ADHD, og der gik det op for hende, at hun selv har samme diagnose.

- Det at mine børn fik at vide, at de havde ADHD, blev faktisk min redning. Da jeg fik diagnosen og medicinen, kunne jeg stille og roligt finde ud af, hvad jeg kan, siger hun.

Det blev vendepunktet for Ulla Kaas Zastrow, men forud ventede ti års kamp for at finde sin rette hylde på arbejdsmarkedet. 

Det var nemlig ikke umiddelbart en succes for hende at være tilknyttet jobcentret hos Odder Kommune, men et nyt projekt gav hende håbet tilbage.

VIDEO: 44-årige Ulrich Stæhr har også kæmpet en kamp for at finde tilbage til arbejdsmarkedet, efter han i 2010 kom til skade med sin skulder i en arbejdsulykke, som førte til en depression og en indlæggelse på psykiatrisk afdeling og senere fik han diagnosen bipolar.

'Der var nogen, der lyttede'

Efter Ulla fik konstateret, at hun har ADHD, kom hun ud i et utal af vikarjobs, men gang på gang fungerede det ikke. I 2011 blev hun tilkendt fleksjob, men hun endte med at være langtidsledig i halvandet år.

- Jeg blev blandt andet spurgt, om de ikke skulle undersøge, om jeg kunne blive førtidspensioneret, men det ville jeg ikke. Jeg ville ud på arbejdsmarkedet frem for bare at gå hjemme, siger hun.

quote Her var der nogen, der lyttede, og jeg havde nogen at tale med om, hvad der ellers var svært.

Ulla Kaas Zastrow, fleksjobber, Odder

I 2018 blev Aarhus og Odder Kommuner en del af organisationen SIND ERHVERS projekt 'Rampen til det gode job'. Projektet henvender sig til voksne, som er særligt sårbare eller har psykiske lidelser, og som også er tilkendt fleksjob.

Et projekt, som Ulla Kaas Zastrow blev en del af sammen med 40 andre borgere i og omkring Odder. Og et projekt, som viste sig at virke for den i dag 47-årige kvinde fra Odder.

- Her var der nogen, der lyttede, og jeg havde nogen at tale med om, hvad der ellers var svært. Det var ikke noget med, at nu skal du ud i aktivering. Altså der var ingen deadline, og så kommer man til at slappe af, siger Ulla Kaas Zastrow.

1

Nu får borgere i Silkeborg og Norddjurs Kommuner også mulighed for at komme med i et lignende projekt. Den A.P. Møllerske Støttefond har nemlig doneret 5,24 millioner kroner til projektet.

SIND: Vi tilfører nogle andre metoder

Gennem rådgivning og tæt kontakt fokuserer projektet på at skabe et godt match mellem borgeren og arbejdspladsen på en anderledes måde, end flertallet af de øvrige kommuner i Danmark normalt anvender.

- Vi forsøger at se de her mennesker kontinuerligt og komme omkring det enkelte menneskes hverdag, og den situation de står i, så vi ikke kun har fokus på et arbejdsliv, siger Jane Tolstrup Christensen, der er projektmedarbejder hos SIND ERHVERV, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Gør jobcentrene og kommunerne det godt nok?

- Jeg tror, de gør, hvad de kan, og hvad de har ressourcer til. Og så synes jeg, det er en styrke at række ud og erkende, at man har brug for at få støtte fra andre, siger hun.

quote Det er det første faste, rigtige job, jeg har haft. Det er simpelthen det bedste, der er sket i mit voksenliv.

Ulla Kaas Zastrow, fleksjobber, Odder

Formålet med hele projektet er, at deltagerne, som på forhånd er tilkendt fleksjob, enten skal ende med at komme i fleksjob eller komme frem til, at pension eksempelvis er mere hensigtsmæssigt.

I Silkeborg Kommune er formanden for Arbejdsmarkedsudvalget glad for, at deres eksisterende indsats og dialog med borgerne nu suppleres med rådgivning fra SIND ERHVERV.

- Vi er meget glade for at være med i projektet, og vi ønsker at hjælpe borgere yderligere, som er blevet afklaret til et fleksjob til faktisk også at komme ud i et fleksjob, siger Morten Høgh (V), til TV2 ØSTJYLLAND.

”Rigtig mange vil i arbejde”

Efter at have været en del af projektet i cirka et halvt år fik Ulla Kaas Zastrow job hos Itools i Odder, hvor hun nu arbejder 16 timer i ugen.

- Det er det første faste, rigtige job, jeg har haft. Det er simpelthen det bedste, der er sket i mit voksenliv. Opgaverne passer perfekt til mig, og jeg har også kollegaer, som er fleksjobbere ligesom mig, siger hun.

Hun glæder sig over, at sårbare voksne i Silkeborg og Norddjurs Kommuner nu også får mulighed for at komme med i SIND ERHVERS projekt, men hun ville ønske, at alle kommuner ville blive en del af projektet.

- I 18 måneder var jeg langtidsledig, før jeg kom ind i det projekt, så gør det lidt før, og få fleksjobbere i arbejde. Der er rigtig mange, som ikke har noget arbejde, men som rigtig gerne vil, lyder opfordringen. 

Det nye projekt i Norddjurs og Silkeborg Kommuner løber indtil udgangen af 2024.

2