Tunø skal fremmes: Men det er svært at sætte flere færgeafgange ind

Alle parter ønsker mere turisme og bosætning på Tunø. Men økonomien spænder ben for at sætte flere færger ind

En større delegation fra hele landet var taget til Tunø for at snakke om færgedrift. Det skete i forbindelse med Færgesekretariatets årsmøde, der i år blev afholdt på Tunø og i Odder.

På Tunø ønsker beboerne sig brændende flere færgeafgange. I sommerperioden er der to afgange om dagen, men i vinterperioden er der tre dage om ugen, hvor færgen kun har en enkelt afgang.

Målet er at få to færgeafgange i døgnet – hele året. Et ønske som beboerformanden på øen kalder 'beskedent'.

- Det kæmper vi for, og det har vi gjort mange gange. Det kniber med at få de ekstra afgange, siger beboerformanden, Jørgen Hastrup. 

VIDEO: Se interviewet med beboerformanden Jørgen Hastrup.

Det ikke ligefrem et nyt ønske fra tunboerne at få flere afgange. Men økonomien er det, der sætter en stopper for flere afgange.

- Færgen er selvfølgelig livsnerven, det er jo lige som Tunøs landevej til fastlandet. Det er vigtigt, at der er så gode færgeforbindelser, som muligt. Men det koster penge, siger borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V).

Økonomien sætter i øjeblikket en stopper for flere afgange mellem Tunø og fastlandet.
Økonomien sætter i øjeblikket en stopper for flere afgange mellem Tunø og fastlandet.

Færgedrift skal være billigere

At færgedriften er dyr for Odder Kommune, er ikke nogen hemmelighed, og kommunen er også med i Færgesekretariatet – sammen med 17 andre danske kommuner med øer.

Færgesekretariatet er blandt andet sat i verden for at gøre færgedriften mere effektiv – og med andre ord billigere på den lange bane.

- Vi arbejder sammen om viden, vi laver fælles indkøb, får nogle rådgivere, som kan sikre, vi får de bedste priser på forsikringer og på brandstof, siger Jan Fritz Hansen, der er leder af Færgesekretariatet.  

VIDEO: Se interviewet med leder af Færgesekretariatet Jan Fritz Hansen.

- Vi skal også skabe værdi for færgen, så vi kigger også på, hvordan vi skaber flere turister, mere bosætning og mere erhverv, lyder det fra Jan Fritz Hansen.

Byrådet i Odder Kommune har netop besluttet, at man gøre en indsats for Tunø i fremtiden – blandt andet for at fremme både bosætning og turisme på øen. Men om det også ender ud i flere færgeafgange til og fra Tunø er ikke sikkert.

- Nogle gange kan det være diskussionen, hønen eller ægget, hvad kom egentligt først? Det er vigtigt, at Tunboerne er med til at gøre det attraktivt at besøge Tunø, siger Uffe Jensen. 

VIDEO: Se interviewet med borgmester Uffe Jensen (V).