Tilstopning: Det her skal ikke i toilettet

Der ryger alt for meget i toilettet, som ikke hører til der. Det giver problemer med tilstopning

Det er let lige at smide en skumklud eller vådserviet i toilettet – i stedet for at gå hen til skraldespanden med den. Men den går ikke.

- Det hører ikke til i kloakken, siger driftsleder Dorthe Baggesen fra Samn Forsyning, som dækker kommunerne Odder og Horsens.

Her oplever de et stigende problem i forhold til, hvad folk smider i toilettet.

- Det er et stigende problem, og det er min vurdering, men jeg hører det også fra andre i branchen, fortæller Dorthe Baggesen til TV2 ØSTJYLLAND.

For et par uger siden var den gal i Odder. Renseanlægget var tilstoppet, og det her skulle fjernes manuelt.
For et par uger siden var den gal i Odder. Renseanlægget var tilstoppet, og det her skulle fjernes manuelt. Foto: Samn Forsyning

Der bliver smidt flere fiberklude, vådservietter og andet i toiletterne, og det betyder, at pumperne i spildevandsnettet stopper til.

- Så får vi en alarm, hvor vores driftspersonale bliver nødt til at tage ud og rense og tømme, fortæller driftslederen.

Problemet kan opstå to steder - enten på de enkelte pumpestationer, som må renses, eller på selve renseanlægget, hvor spildevandet samles. Det er især et problem på de mindre pumpestationer.

- Det betyder, at det klumper sig sammen på de mindre pumpestationer, og så stopper de, siger Dorthe Baggesen fra Samn Forsyning, som er stiftet af Odder og Horsens Spildevand.

Borgerne kommer selv til at betale

I sidste ende bliver det borgerne selv, der skal betale for de tilstoppede pumpestationer.

- Hver gang vi har et driftsstop på grund af tilstopning, er der ingen andre metoder end den manuelle. Det tager tid og koster penge – og i sidste ende er der kun Samn Forsynings kunder til at betale, fortæller Dorthe Baggesen.

quote Der er kun tre ting, der hører til i toilettet – det er tis, lort og papir.

Dorthe  Baggesen, driftsleder, Samn Forsyning.

Hun vil gerne opfordre alle til at tænke sig om, inden man smider noget i toilettet, der ikke hører til der.

- Det er vaner, og de er ikke så lette at lave om på. Og folk ved måske ikke, at det er et problem.

Det er der forhåbentlig flere, der gør nu. Og hvis man er i tvivl om, hvad man må smide i toilettet – så er det ret enkelt:

- Der er kun tre ting, der hører til i toilettet – det er tis, lort og papir. Resten skal i skraldespanden, fastslår Dorthe Baggesen.