Tilbage til rødderne: Tunø får igen sit eget postnummer

Et flertal af beboerne på Tunø har stemt ja til at få et selvstændigt postnummer igen. Det giver identitet og er nemmere praktisk, lyder det

01:56

Ja tak til eget postnummer.

Så klart lyder det fra beboerne på Tunø, som den seneste måned har kunne stemme om, hvorvidt de ville beholde deres nuværende "8300 Tunø" - samme postnummer som Odder - eller have deres helt eget.

I dag blev afstemningen offentliggjort, da borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V) tog turen over Kattegat for at afsløre resultatet. 

- Det betyder forhåbentlig, at der er endnu flere der får øje på Tunø og får lyst til at besøge øen. Og så skal man jo alligevel gennem Odder Kommune og finder ud af, hvad der er der, fortællerborgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND.

01:06

VIDEO: Borgmester Uffe Jensen er også glad for ja'et fra øboerne. 

Luk video

Beboerne på Tunø har ansøgt om at få lov til at få deres gamle postnummer 8799 tilbage. Om det bliver lige nøjagtigt det postnummer, man igen skal skrive på kuverten, skal Post Nord tage stilling til

Det er en ændring af postloven i 2016, som nu har gjort det muligt for de danske småøer at søge om at få et selvstændigt postnummer.

Stort flertal stemte for

På Tunø har 76 procent af beboerne valgt at afgive deres stemme. Af dem har 74 procent stemt ja, mens to procent har stemt nej. Resten har stemt blankt. 

Formand for beboerforeningen Jan Heitmann er helt sikker på, at det vil gavne Tunø at have sit eget postnummer. Det vil give øen sin helt egen identitet og dermed en unik branding-mulighed, vurderer han.

Læs også Formand er optimistisk: Tunø får sit eget postnummer

- Det bliver på en måde en højere form for selvstændighed.

Derudover er der nogle rent praktiske forhold, som bliver noget nemmere. Blandt andet når beboerne ringer til alarmcentralen: 

Det bliver på en måde en højere form for selvstændighed.

Jan Heitmann, formand for Tunø Beboerforening

- 112 er hurtigere orienteret om, at der er tale om en ø. Vi får ikke nogen i røret, som siger: "Vi sender en ambulance". Det har vi oplevet før. Selvfølgelig har det også en betydning for pakkepost og forsikringer.  Der har jo ikke været indbrud herovre i 50 år eller sådan noget, fortæller Jan Heitmann.

30 år siden postnummeret forsvandt

Det har ifølge beboerformanden været et mangeårigt ønske at få Tunøs postnummer tilbage. Indtil omkring 1987 havde Tunø postnummeret 8799, men en ændring i omdelingen af post gjorde, at Tunø blev slået sammen med Odder.

Dengang kom al post til Tunø med postbåden Ternen, som også leverede breve og pakker til Samsø. Det blev der lavet om på og i stedet kom posten så med hovedfærgen til øen. 

(Artiklen fortsætter under grafikken)

 

Det fortæller Lis Bertelsen, som er leder af det lokalhistoriske arkiv på øen:

- Jeg har fundet et brev fra 1987, hvor vi stadig havde det gamle postnummer, så det er lige deromkring, det skete. 

Er det her et oprør mod Odder?, spurgte vi beboerformanden, men svaret var nej:

- Vi vil ikke frigøres fra Odder Kommune, men vi vil gerne markere os som en selvstændig del. Netop fordi vi er en ø, siger Jan Heitmann. 

Du kan høre hele interviewet med formanden for Tunø Beboerforening Jan Heitmann i videoen nedenfor:

 

01:56 Luk video