Tålmodig kamp mod biogasanlæg kan måske bære frugt

Den dårlige nyhed for de protesterende borgere for Torrild er, at kommunalbestyrelsen i Odder mandag udskød behandlingen af deres borgerforslag mod et biogasanlæg ved byen. Den gode nyhed er, at flere politikere synes at lytte til protesterne.

Tålmodighed er en dyd, siges det, og det må tiden så vise, om borgerne i Torrild og omegn har.

Mandag demonstrerede omkring 100 borgere foran rådhuset i Odder mod de mulige planer om et biogasanlæg ved landsbyen, mens kommunalbestyrelsen diskuterede det borgerforslag, som 358 borgere har skrevet under på.

quote Vi har ikke taget stilling. Jeg gentager vi har ikke taget stilling til forslaget endnu

Uffe Jensen (V), viceborgmester

Kampen har de kæmpet længe, og de kæmper lidt endnu, fortalte Michael Skipper fra Torrild, da TV2 ØSTJYLLAND mødte ham efter byrådets behandling:

- Det har været en lang, lang kamp med mange høringssvar, møder og vi har inviteret politikerne ud privat og på havevandringer og så videre, så det er en lang kamp, og vi giver ikke op endnu, lød det fra Michael Skipper.

Indenfor i byrådssalen stod det efter kort behandling klart, at den reelle behandling af borgerforslaget blev skubbet til økonomi- og erhvervsudvalgets møde i oktober. 

Her skal udvalget i forvejen se på de 154 høringssvar, der også er indløbet, og en samlet behandling er derfor bedst, lød det fra flere sider.

Heldigvis var der tre partier, som meldte ud, at de egentlig er på vores hold og vil have en politik omkring det med hensyn til afstand og lugt, lød det efter byrådsmødet fra Michael Skipper.
Heldigvis var der tre partier, som meldte ud, at de egentlig er på vores hold og vil have en politik omkring det med hensyn til afstand og lugt, lød det efter byrådsmødet fra Michael Skipper.

Flere partier overvejer støtte

Der er dog håb at spore for borgerne i Torrild, for under debatten mandag viste det sig, at både Enhedslisten, Radikale og Konservative hælder til at lytte til borgerforslaget.

- Vi vil gerne have indført en respektafstand mellem beboelse og industrianlæg. For eksempel på to kilometer. Vi synes, det er alt, alt for tæt på, som man har snakket om det i øjeblikket, lød det blandt andet fra Enhedslistens Leif Gjørtz Christensen.

Samtidig kunne Venstres leder viceborgmester Uffe Jensen under kommunalbestyrelsesmødet afsløre, at Venstre er dybt splittet, når det kommer til for og imod et biogasanlæg ved byen. 

Partiet tager først endelig stilling til borgerforslaget og planerne i øvrigt i forbindelse med behandlingen i oktober, understregede viceborgmesteren.

- Vi har ikke taget stilling. Jeg gentager vi har ikke taget stilling til forslaget endnu, sagde Uffe Jensen.

Udenfor rådhuset var der efter debatten en smule håb at spore hos Michael Skipper.

- Heldigvis var der tre partier, som meldte ud, at de egentlig er på vores hold og vil have en politik omkring det med hensyn til afstand og lugt, og det varmer det borgerlige hjerte ude i Torrild, at vi har nogle politikere på vores side, men stadigvæk så er vi lidt energiforladte efterhånden, lød det fra Michael Skipper.

Borgmester Lone Jakobi (S) mødte demonstranterne i forbindelse med kommunalbestyrelsesmødet mandag: 

I dag mødte lokale borgere fra Torrild og Gjesing op foran rådhuset i Odder forud for aftenens kommunalbestyrelsesmøde, hvor politikerne skal drøfte borgerforslag imod biogas tæt på bebyggelse.