Stormflod: Frivillige uddeler sandsække til borgere i Hou

Odder Kommune og Østjyllands Brandvæsen er gået sammen og vil fra kl. 14 uddele flere tusinde sandsække ved Havnekiosken i Hou

00:40

Indsatsleder Anders Jensen fra Østjyllands Brandvæsen fortæller mere om sagen her.

Bor man i i Hou by eller i havneområdet kan det være en god idé at barrikere sig med sandsække inden vandstanden begynder at stige i aften. Her forventer DMI at vandstanden vil stige op mod 160 cm over normalen.

Læs også Horsens forbereder sig på store vandmasser efter Ingolf

Området er generelt udsat i sådanne situationer her. Derfor er vi rigtig glade for, at vi hurtigt har fået fat i de mange sandsække.

Lone Mossin, projektleder, Østjyllands Brandvæsen

Odder Kommune og Østjyllands Brandvæsen er derfor gået sammen og vil fra kl. 14 uddele flere tusind sandsække til de borgere, der tropper op ved Havnekiosken på Strandgade 5 i Hou.

- Vandet har tidligere år stået helt op til Brugsen, og området er generelt udsat i sådanne situationer her, derfor er vi rigtig glade for, at vi hurtigt har fået fat i de mange sandsække, siger projektleder hos Østjyllands Brandvæsen Lone Mossin til TV2 ØSTJYLLAND. 

Østjyllands Brandvæsen har bidraget med et par tusind sandsække, Odder Kommune kommer med sandet og man er nu i fuld gang med at få fyldt de mange sække. 

Læs også Efter stormen Ingolf: 1,1 meter forhøjet vandstand i Randers

- Vi kan ikke redde hele havneområdet med sandsække, men de kan gøre en stor forskel i private hjem og ved butikker. Vi opfordrer til, at man ligger sandsækkene ved indgangspartier og foran elinstallationer, siger Lone Mossin.

Østjyllands Brandvæsen uddeler sandsækkene fra kl 14.00 ved Havnekiosken på Strandgade 5 i Hou.

Fakta om stormflod

Normalt dækker forsikringer på huse og ejendomme ikke skader som følge af stigende vandstand.
Men hvis Stormrådet når frem til, at der har været stormflod, kan man søge erstatning fra den offentlige stormflodsordning.

Stormflod er oversvømmelse som følge af en ekstrem høj vandstand i havet. Betingelsen for at erklære stormflod er, at den statistisk sker sjældnere end hvert 20. år.

Stormrådet afgør, hvorvidt der har været stormflod i et område på et bestemt tidspunkt. Det sker i samarbejde med Danmarks Meteorologiske Institut og Kystdirektoratet.

Stormrådet har ni medlemmer. Det består af en uafhængig formand samt repræsentanter for kommuner, ministerier, forsikringsselskaber og Forbrugerrådet.

Der kan ikke ydes erstatning for stormflod ved skader sket i områder, der ikke er omfattet af Stormrådets afgørelse.

Bor man i et område berørt af stormflod, har man to måneder til at anmelde skaderne.

Kilde: Stormrådet.