Stor forurenet renseri-grund skal renses: Skal sikre rent drikkevand i fremtiden

En store forurenet grund ved et tidligere renseri i Boulstrup ved Odder skal renses. Regionen forventer at bruge 12 millioner kroner på sikre rent drikkevand i fremtiden

En stor forurenet grund ved et tidligere renseri i Boulstrup ligger få hundredemeter fra vigtige drikkevandsboringer i Odder Kommune. Men nu vil Region Midtjylland 12 millioner kroner på at redde drikkevandet for kommunens borgere.

I renseriet har det stået renserimaskiner, som i tidens løb har forårsaget en forurening med opløsningsmidler under virksomheden.

quote Vores undersøgelser har vist, at der ligger omkring knap 300 kilogram kloreret opløsningsmidler i jorden under det tidligere renseri. De stoffer, de ligger stille og roligt og siver ned til grundvandet

Morten Bondgaard, kontorchef i miljøafdelingen, Region Midtjylland

Kemikalier fra det nu nedlagte renseri har gennem en årrække spredt sig på et område over 2000 kvadratmeter. Det har man fundet ud af, efter have lavet mange vandboringer rundt om den gamle bygning.

- Vores undersøgelser har vist, at der ligger omkring knap 300 kilogram kloreret opløsningsmidler i jorden under det tidligere renseri. De stoffer, de ligger stille og roligt og siver ned til grundvandet, siger Morten Bondgaard, der er kontorchef i afdelingen for miljø i Region Midtjylland.  

Region Midtjyllands miljøafdeling har holdt et vågent øje med grundvandet i årevis, og nu skal der gøres noget.

- Vi vil ikke fra Region Midtjylland side acceptere at vores grundvand forurenes, hvis det er sådan, at vi kan undgå det. Det har vi en mulighed for nu med den forurening, der er nu, siger Jørgen Nørby (V), der er formand for udvalget for regional udvikling i Region Midtjylland.

Det koster 12 millioner kroner at forhindre forurenet vand for Odder-borgerne. I runde tal er de 12 millioner kroner en tredjedel af hele regionens årsbudget til lignende sager.

- Det er en meget stor forureningssag det her. Det er nok en af de største, vi har haft i Region Midtjylland, siger Jørgen Nørby.

Der ligger tre drikkevandsboringer nogle få hundrede meter fra den forurenede renseri-grund.
Der ligger tre drikkevandsboringer nogle få hundrede meter fra den forurenede renseri-grund.

Problemet har ulmet flere år i kommunen. Derfor er det en forløsning, at Region Midtjylland sandsynligvis vil vedtage at drikke vandet drikkevandet. 

- Det er jeg selvfølgelig rigtig glad over, at udvalget i Region Midtjylland har valgt at prioritere det her. Jeg håber også, at regionsrådet her i marts laver en endelig beslutning, der gør, at grunden kan blive renset op, så vi kan være med til at sikre det rene grundvand i Odder, det er selvfølgelig vigtigt, siger Uffe Jensen (V), der er borgmester i Odder Kommune. 

Selvom redningen af drikkevandet er en dyr løsning nu og her, så er alternativet langt dyrere og farligere.

- De her hundredevis af kilogram af forurenede stoffer, har på sigt potentiale til at ødelægge mange millioner kubikmeter drikkevand. Hvis ikke man gør noget her, så får man en stor forurening af drikkevandsforsyningen her, og så ville man skulle ændre enten finde en ny kildeplads et andet sted, som kan være svært eller så skal man til at rense drikkevandet på selve vandforsyningen, siger Morten Bondgaard.

Beslutning om at rense den forurenede grund bliver vedtaget endeligt på regionsrådsmødet den 20. marts. Man forventer, at rensningsarbejdet vil begynde i år og være færdigt i begyndelsen af 2020.

IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

børnehave

Forældre takker borgmester for særlig besked

Michael Aastrup Jensen

Aastrup beklager: Jeg skulle ikke være taget til Dubai

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

Liv Thomassen kunne endelig blive konfirmeret, efter covid-19 havde gjort det umuligt i maj måned.

Mange konfirmationer udskydes: Sådan ser det ud i din kommune