Skakmesterskab på Hou Skole: Eleverne bliver bedre til matematik

Torsdag var der skolemesterskab i skak på Hou Skole, og det er en god ide. Skak kan nemlig gøre børn bedre til matematik

02:12

På Hou Skole blev derspillet skak og heppet hele torsdag. Skolen afholdte nemlig det årlige skolemesterskab, hvor 70% af eleverne fra 0. til 6. klasse havde valgt at spille med.

Læs også U-days skudt i gang: 19 østjyske skoler har gjort det obligatorisk

- Alle har set frem til den her dag med stor spænding. Det har summet hele sidste uge, siger Claus Færch Jensen, der er matematiklærer på Hou Skole.

Også eleverne var spændte på turneringen.  

- Jeg synes, det er meget fedt. Jeg glæder mig helt vildt, sagde Bertram Flyvholm Juhl Nielsen, der er skoleelev på Hou Skole, lige inden turneringen skulle i gang.

Alle har set frem til den her dag med stor spænding. Det har summet hele sidste uge.

Claus Færch Jensen, matematiklærer, Hou Skole

Mange østjyske skoler har i de senere år rykket skak ind i undervisningen. I 2015 påviste en dansk undersøgelse nemlig, at børn, der mister en matematiktime i skolen og i stedet får en skaktime, bliver bedre til matematik end børn, der kun har matematik.

Læs også 12-årige Leyna skal forlade Danmark: Skole og venner forstår ikke hvorfor

- Den simple konklusion er, at det gør dem bedre til matematik, end matematikundervisning gør, sagde Michael Rosholm, der er professor ved Trygfondens Børneforskningscenter, dengang. 

Den konklusion er en af Hou Skoles matematiklærere enig i.

- Jeg oplever også, at mange af de børn, der i dagligdagen kan være udfordret af matematiske emner, klarer sig godt i skakturneringen, siger Claus Færch Jensen.

Ikke skakbrætter nok til alle

Omkring 90 børn deltog i dagens skolemesterskab. Det var så mange, at der ikke var ure og skakbrætter nok til alle. Men i Odder Kommune har alle skolebørn en tablet, og de kunne bruges i dagens anledning. Og uanset om der blev spillet på tablet eller traditionelt skakbræt, var dommen klar.

- Det er sjovt at spille skak, siger Alberte Kjær Andersen, der er skoleelev på Hou Skole.

En anden af skolens elever stemmer i.

- Det er sjovt at lave noget andet end matematik og dansk, siger Felix Jensinius Baand, der vandt turneringen for elever fra 0. til 3. klasse.

02:03

VIDEO: I slutningen af 2016 blev en række skolelærere undervist i, hvordan de kan bruge skak i undervisningen. 

Luk video