Silas og Aske skulle konfirmeres om fire måneder - nu er festdagen udskudt

Flere provstier i Østjylland har allerede nu valgt at udskyde årets konfirmationer. Det gælder blandt andet i Odder, hvor Aske Olesen og Silas Ringtved må væbne sig med tålmodighed.

Festen skal holdes i et telt i haven, forretten bliver hvidløgsbrød med spansk kyllingesalat, og det største ønske er en scooter.

De to kammerater Silas Ringtved og Aske Olesen fra Odder har i store træk styr på, hvordan deres konfirmationer i begyndelsen af maj skal være.

De har kendt datoen til den store dag i to år, men nu er alt pludselig vendt på hovedet.

- Jeg tænker ikke så meget over det. Man har lært at leve med det under corona. Jeg havde i hvert fald forventet, at det blev udskudt, siger Aske Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: I modsætning til Aske Olesen er hans mor ærgerlig over, at konfirmationerne er udskudt.

Sidste år udskød corona-pandemien alle landets konfirmationer, og nu sker det så igen. I hvert fald i en lang række østjyske kommuner, hvor de enkelte provstier nu har meldt ud, at konfirmationerne bliver holdt senere end april og maj som ellers planlagt.

Det gælder også i Odder Provsti, men de to kommende konfirmander tager dog ikke udskydelsen så tungt.

- Vi var til konfirmationer sidste år, hvor vi så, det gik fint. Der var selvfølgelig restriktioner, men ellers var det helt normalt, siger Silas Ringtved til TV2 ØSTJYLLAND.

Vil være i god tid

Odder Provsti meldte som et af de første i Østjylland ud, at alle konfirmationer i provstiet er udskudt.

Det har de blandt andet valgt, fordi flere forældre har henvendt sig med bekymring om, om det vil være muligt at holde en fest i april og maj.

- Vi oplever en stor træthed over, at få vores hverdag ændret med én eller to dages varsel. Nu har vi muligheden for at agere i god tid, og det synes vi, vi fortjener at give hinanden, siger Dorte Rebsdorf Sørensen, der er provst i Odder Provsti, til TV2 ØSTJYLLAND.

Provstiet har endnu ikke meldt nye datoer ud, men de håber, at konfirmationerne i Odder Kommune kan blive holdt i løbet af sommeren.

- Det er svært at spå ud i fremtiden, hvordan pandemien udvikler sig. Måske behøver vi slet ikke at rykke det. Måske er smittetrykket faldet i april, men måske har vi stadig udfordringer, så for at give en tryghed til alle parter, melder vi det allerede ud nu, siger provsten.

Sådan ser det ud i de enkelte kommuner:

Udskydelse er op til de enkelte provstier

Odder Provsti melder de nye datoer ud lørdag den 30. januar klokken 10 på deres hjemmeside. Sådan ser det også ud i andre kommuner, hvor datoerne meldes ud i den kommende tid.

Det er op til de enkelte provstier og i sidste ende sogne at beslutte, hvornår konfirmationerne skal afholdes. Derfor bliver der ikke meldt noget generelt ud fra Folkekirken.

Folkekirken ønsker nemlig ikke at være topstyret, lyder det fra biskop i Aarhus Stift, Henrik Wigh-Poulsen.

- Der findes mange lokale traditioner for blandt andet konfirmationer. Nogen holder tidligt, andre senere. Det er vigtigt, at det er provsten, der tager snakken med præsterne, som tager snakken med forældrene. Det skal besluttes lokalt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Alligevel har biskoppen en holdning til problematikken, som han kan komme ud med som en anbefaling.

- Det er min klare anbefaling, at der bliver taget en hurtig beslutning om at udskyde til slut maj, juni eller efter sommerferien, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen kan godt forstå, det kan skabe usikkerhed, at det ikke er ens i alle provstier og sogne.
Biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen kan godt forstå, det kan skabe usikkerhed, at det ikke er ens i alle provstier og sogne. Foto: AFP/Ritzau Scanpix

"Alle gæster skal med"

De to kommende konfirmander Silas Ringtved og Aske Olesen håber, at udskydelsen kan betyde, at de på sigt kan holde en fest, hvor de kan få alle deres gæster med. 

- Jeg vil hellere have, at det bliver udskudt i endnu længere tid, end at man holder det før, og man så ikke kan have alle sine gæster med. Man har jo ikke lyst til at vælge nogen fra, siger Aske Olesen.

Og måske kan det også ende med at blive en fordel for de to drenge, at deres konfirmation er udskudt.  

- Folk har måske lidt mere tid til at skrabe flere penge sammen, og så er de måske ekstra søde, fordi konfirmanden har ventet lidt længere, siger Aske Olesen til TV2 ØSTJYLLAND.

VIA University College Aarhus

100 millioner skal afhjælpe studerendes tabte tid i værksteder

Andreas Steenberg

Radikal profil skifter valgkreds: Steenberg satser på Aarhus

020321 digi Ny døgnvarmestue

play Ny varmestue skal hjælpe på uro og nabogener

1600px_COLOURBOX49735143

Bilist sendt på skadestuen efter sammenstød i det vestlige Aarhus

Letbanen

Onsdag morgen holder letbanen igen stille på grund af frost

Smukfest 2019

Brancher skriger på et coronapas: - Mine fødder bløder nærmest af at trippe så meget