Sidste chance for at smage på sommeren: Sæsonen har været historisk god

Pluk-selv-jordbær er en yndet sommeraktivitet, men nu er sæsonen ved at gå på hæld.

00:43

VIDEO: Søskendeparret Sara-Sophia og Phillip Thestrup var søndag på marken ved Holtgaard i Gylling for at plukke de sidste frilandsjordbær. Videoen er fra d. 26. juli 2020.

De saftige, røde, danske jordbær smager af sommer. Men nu er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at plukke de røde bær selv.

På Holtgaard i Gylling syd for Odder var det søndag allersidste chance for at få stillet trangen til selv-plukkede jordbær, og trods en våd dag var marken fyldt af glade plukkere.

Læs også Invitation til nøgenbadning endte med knivstik og tæsk med køller

- Sæsonen slutter i dag, og vi er ved at plukke færdigt på den sidste sort nu. Jeg tror, at det efter den kommende uge vil være slut med frilandsjordbær i Danmark, fortæller gårdejer ved Holtgaard i Gylling, Helge Kjær Sørensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Det her blandede sommervejr, som vi typisk har i Danmark, er godt for jordbærrene.

Helge Kjær Sørensen, Gårdejer, Holtgaard i Gylling

Selv-pluk-sæsonen har varet hele 9 uger i år. I 2018, da temperaturerne var meget høje over sommeren, varede den kun 5 uger, fordi jordbærrene modnede hurtigt.

Historisk dårligt vejr er godt

Mange vil nok sige, at sommeren har været dårlig i Danmark i år – temperaturerne har i hvert fald ikke været blændende, og vi har kurs mod den koldeste juli i over 40 år.

Men jordbærrene har nydt godt af de det klassiske, danske sommervejr.

Læs også Han var skyld i sin bedste vens død – har levet med skammen og skylden i 14 år

- Sæsonen har været rigtig god. Det her blandede sommervejr, som vi typisk har i Danmark, er godt for jordbærrene. Der er nogle perioder, hvor de blevet stresset lidt for meget af høje temperaturer, og lidt for meget nedbør i andre perioder - men generelt er det her afvekslende danske sommervejr godt for jordbærrene, fortæller gårdejer, Helge Kjær Sørensen.

01:29

VIDEO: Jordbærsæsonen har været rigtig god og lang i år. Det skyldes en god fordeling mellem nedbør og varme. Videoen er fra d. 26. juli 2020. 

Luk video

Søndag var folk iført regnjakker og gummistøvler, mens de plukkede sommerens sidste jordbær. To af de glade plukkere var søskendeparret Sara-Sophia og Phillip Thestrup på 6 og 9 år, der kom hjem med en fangst på over 2 kilo.

Læs også Professor er bekymret over medaljefejring: Derfor tillod politiet festen

- Det bedste er, at de er røde og saftige. Jeg synes, de er bedst, når man har skyllet dem og putter sukker ovenpå, fortæller 9-årige Phillip Thestrup fra Vedbæk til TV2 ØSTJYLLAND.

Rigtig mange i det danske sommerland

Coronakrisen har sat en stopper for mange danskeres planlagte udenlandsrejser hen over sommeren, og i stedet er det danske sommerland blevet den foretrukne feriedestination.

Det har de især mærket på jordbærmarkerne.

De røde, saftige frilandsjordbær er ved at være færdige for i år. 

- Der har været fuldt hus hele tiden hver dag denne sæson, og det er rigtig dejligt. Jeg tænker, at rigtig mange danskere holder ferie hjemme i år på grund af corona, og det betyder, at der skal ske nogle ting – det kunne blandt andet være at plukke jordbær, fortæller Helge Kjær Sørensen.

Læs også Hus brændt ned - kvinde sendt på skadestuen

Selvom sæsonen for danske frilandsjordbær slutter nu, så er det heldigvis ikke helt slut med alle jordbærrene. Tunnel-jordbærrene, der dyrkes i en plasttunnel, er ikke færdige endnu – så ifølge gårdejer Helge Kjær Sørensen, vil der være jordbær i Danmark længe endnu.