Samvirkes gift-forside sætter ild i øko-debat

Samvirkes forside i oktober sætter fokus på sprøjtegifte. Forsiden får debatten til at rase mellem konventionelle og økologiske landmænd

Billedet af en mand iklædt gasmaske, beskyttelsesdragt og handsker er på forsiden af denne måneds udgave af Coops medlemsblad Samvirke, og skal illustrere bladets fokus på sprøjtegifte i konventionelle fødevarer.

Men forsiden vækker masser af vrede og debat. Og nogle butikker har simpelthen valgt at fjerne bladet. Men andre forsvarer den linje Samvirke har lagt.

quote Det er at manipulere tingene og fordreje sandheden.

Jens Gammelgård, formand, Landboforeningen Odder-Skanderborg

Søren Kvist, der er økologisk landmand, har sammen med sin kone lagt et opslag ud på Facebook lørdag, der kritiserer Coop-butikkerne, der har fjernet bladet. Og under dette opslag koger debatten.

- Det viser, at debatten lever. Der er over 100.000 mennesker, der har set det på nuværende tidspunkt, siger Søren Kvist, økologisk landmand fra Odder.

- Vi føler, at de kun gør det, fordi de er presset til det i landbruget. Jeg synes egentlig ikke, at en brugsuddeler har ret til at fjerne det af den grund, fordi han eller hans kunder lige synes, at forsiden passer, siger Søren Kvist.

Det er særligt billedet på forsiden af bladet, der har fået debatten at rase. Og det er også grunden til at formanden for Brugsforeningen i Dagli’Brugsen i Lund ved Horsens, helt har valgt at smide bladet ud.

- Vi vil ikke stå model for sådan noget, vi ikke kan stå inden for, siger Bent Lauridsen, der er formand for Lund Brugsforening. Og landboforeningen i Odder-Skanderborg er man også i det røde felt over forsiden.

- Det er at manipulere tingene og fordreje sandheden, Jens Gammelgård, der er formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg. 

Samvirke går over stregen

Han mener, at Samvirke er gået langt over streget i kritikken af det konventionelle landbrug. 

- Når jeg er utilfreds med det, så er det fordi, at Coop kun sælger halvdelen af deres frugt og grønt fra danske producenter. For det andet, så sætter man ikke et billede på, hvor folk står i en rumdragt – næsten – med en gasmaske på. Nej, det gør man simpelthen ikke, siger Jens Gammelgård.

Man sviner ikke én erhvervsgrene til for at fremhæve en anden, siger Jens Gammelgård.

Søren Kvist havde forventning af gårsdagens opslag på Facebook ville skabe lidt bølger. Men han er alligevel overrasket over debatten.

- Alt postyret kommer, fordi de føler sig ramt og det er der en særlig grund til, at de gør. Der er giftrester i vores mad, siger Søren Kvist.

- Når jeg læser artiklen, synes jeg, der er meget forkert i den, og det vil jeg gerne diskutere ud fra. Men billedteksten vil jeg ikke diskutere ud fra. Det er bare for meget, siger Jens Gammelgård.

COOP har været ude og beklage forsiden af oktober-udgaven af Samvirke.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.

Vaccine

Vaccineeksperiment forløb gnidningsfrit

Jakob Ellemann-Jensen

Ellemann vil åbne til maj efter vaccination af alle over 50 år

inger_kjaer_hoejbjerg_0

Vildskov vækker følelser: - Debatten har en hård og uforsonlig tone

20201026164010681_1000.jpg

Overlæge forbereder sig på flere smittede: - Formentlig mindre mandefald denne gang

Skærmbillede 2021-02-26 kl. 13.08.45

Kommune indfører særlige corona-tiltag ved populær bro

politibil

Politiet offentliggør billeder af mistænkt efter røveri