Roger Buch: Odder har forsøgt - men det virker ikke

Kommunalforsker Roger Buch kigger nærmere på Odder Kommune

02:32

1 af 2

I Odder Kommune har de siden kommunalvalget i 2013 forsøgt at gøre noget ved de fokusområder, som fyldte meget i debatten omkring valget - men det ser bare ikke ud til at have virket, mener Roger Buch.

TV 2 | ØSTJYLLAND gennemfører i november midtvejsvalg i samtlige ti østjyske kommuner samt i Region Midtjylland, og onsdag er turen kommet til Odder Kommune.

I forbindelse med valget i 2013 var der tre fokusområder, der fyldte meget i kommunen: Erhvervsvenlighed, at skabe flere arbejdspladser og at få flere flyttet fra offentlig forsørgelse og over i et arbejdet.

TV 2 | ØSTJYLLAND har fået kommunalforsker Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til at kigge nærmere på, hvordan Odder Kommune har klaret disse tre fokusområder.

Odder-borgere er vilde med borgmesteren: Så populær er han

- De har prøvet, kan vi se. I forhold til erhvervsklimaet - hvordan man behandler virksomhederne, sagsbehandlingstider og det image man har ude ved virksomhederne - har man taget et tigerspring fremad fra en placering som nummer cirka 50 blandt landets kommuner til top 20. Så det ser ud som om, at man har gjort rigtig meget, men det bonner ikke ud på, om man så får skabt en masse arbejdspladser, eller at man får flyttet en masse mennesker væk fra offentlig forsørgelse. Så man har sådan set gjort noget, men det ser bare ikke rigtig ud til at virke, siger Roger Buch.

Han vender derfor pilen op i forhold til erhvervsklimaet, mens pilen vender den anden vej, når det gælder arbejdsløshed og det at få flyttet flere væk fra offentlig forsørgelse.

Men er det reelt noget, som kommunerne selv har indflydelse på, eller kan lokalpolitikerne læne sig tilbage og sige, at det er den generelle udvikling i samfundets skyld?

Måling: Venstre taber terræn i Odder

-Ja, det kan de godt, men det hjælper jo bare ikke noget, for man står stadigvæk med problemerne. Derfor må man jo stadig prøve at tænke på, hvad man kan gøre for at løse det. Men i forhold til at skabe arbejdspladser og i forhold til at skubbe folk væk fra offentlig forsørgelse, der kan kommunerne ikke gøre så meget, da de er afhængige af samfundsudviklingen, hvor det heldigvis går den rigtige vej nu. Man skal benytte chancen, nu hvor det går den rigtige vej, til virkelig at prøve, om man kan skubbe folk fra offentlig forsørgelse og over i arbejde, siger Roger Buch.

I forbindelse med midtvejsvalget i Odder Kommune sender TV 2 | ØSTJYLLAND i aften, onsdag, en direkte debat med lokale politikere. Det sker fra klokken 19.30.

I videoen øverst på siden kan du se hele Roger Buchs analyse af Odder kommune.