Risiko for skypumper - bliver de kraftigere kan de flytte tagsten og trampoliner

En skypumpe er blevet fotograferet ved Odder mandag formiddag. DMI fortæller, at vejret i dag er helt ideelt i forhold til at danne skypumper, så der kan komme flere.

Jan Brestisson fra Odder stod mandag formiddag i sit køkken og kiggede ud ad vinduet. Pludselig får han øje på en skypumpe i det fjerne, og han skynder sig ud for at se nærmere på den.

- Det var ret spændende. Jeg har aldrig set så flot en skypumpe nogensinde, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han skyndte sig at tage et billede, og så observerede han skypumpen i fem minutter, inden den gik i opløsning.

quote Vi håber selvfølgelig ikke, de bliver kraftigere, så de laver skade. For de kan godt blive store nok til at flytte en trampolin.

Frank Nielsen, vagtchef ved DMI

Hos DMI bekræfter vagtchefen, at det er en skypumpe, som Jan Brestisson har observeret, efter at have fået billedet tilsendt.

- Der er ingen tvivl om, at det er en skypumpe - og det er en fin én af slagsen, siger DMI-vagtchef Frank Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Håber ikke, de bliver kraftigere

Han fortæller, at vejret i dag er ideelt, i forhold til at der kan blive dannet skypumper.

- Det kan være, der kommer flere. Vi kan ikke forudsige det, men det er bestemt ikke usandsynligt med denne her vejrsituation. Så man kan med fordel holde øje i dag, hvis man er interesseret i at observere en skypumpe, siger vagtchefen.

Ifølge ham er det blandt andet kombinationen af ustabil luft, begrænset med blæst og meget kold luft i 4 til 5 kilometers højde, der skaber gode forhold for skypumper.

Skypumpen, som er blevet observeret i Odder, har ikke været særlig kraftig, og den kan ikke have forårsaget større skader, understreger han.

- Den ser ikke så farlig ud. Den har måske kunnet flytte en havestol. Vi håber selvfølgelig ikke, de bliver kraftigere, så de laver skade. For de kan godt blive store nok til at flytte en trampolin eller nogle tagsten - så er det den laveste kategori af en tornado, siger Frank Nielsen.

- Men så længe det bare er skypumper, så forventer vi ikke de store problemer.