Redningsbåden kommer ikke tilbage til Odder

Redningsbåden i Odder kommer ikke tilbage. Det har et flertal i byrådet bestemt

Redningsbåden i Odder kommer ikke tilbage til brandstationen i byen. Det står klart efter byrådsmødet mandag. 

Her endte en afstemning med stemmefordelingen 5 for, to fraværende og 12 imod.

- Det er en trist fornemmelse. Responstiden er meget længere fra Aarhus end fra Odder. Umiddelbart kan vi ikke gøre mere, desværre. Man kan jo ikke blive ved at sætte den samme sag på dagsordenen. Lige nu er den sag tabt. Politisk er der ikke så meget mere at gøre, siger Marianne Hundebøll (SF) til TV2 ØSTJYLLAND. 

Hun er sammen Finn Thranum (V) gået mod partilinjen og tog allerede i april sagen op i byrådet. Forslaget gik på, at man skulle finde penge fremover til at bringe redningsbåden tilbage til Odder. 

Responstiden fra Odder til kysten er vurderet til at være 11 minutter, men fra Aarhus er den responstid fordoblet. 

Faktum er, at redning på havet er en statslig opgave, og Søværnets helikopter kan være på pletten i løbet af 42 minutter. Redningsbåden er en såkaldt “kan-opgave”, og ikke en “skal-opgave”. 

- Vi stemte nej, fordi det ikke er en opgave, som Odder Kommune skal varetage den opgave. Det er staten. Det er ikke noget, vi skal blande os i. Vi skal derfor ikke have sådan en udgift i kommunen, siger Ole Lyngby Pedersen (V), der er formand for miljø-, teknik- og klimaudvalget i Odder Kommune.

Foråret i Odder har politisk været præget af en diskussion om, hvorvidt man kan få redningsbåden tilbage i byen. 

I september 2017 modtog Odder byråd fået et notat fra Østjyllands Brandvæsen: Hvis I vil beholde redningsbåden i byen fremover, skal I betale 177.000 kroner. 

Dengang vedtog byrådet, at man ikke havde råd til at beholde redningsbåden. 1. april blev redningsbåden så fragtet fra Odder til Aarhus, hvor den nu står til at skulle sælges.

Redningsbåden i Odder kommer ikke tilbage. Det har et flertal i byrådet bestemt. 
Redningsbåden i Odder kommer ikke tilbage. Det har et flertal i byrådet bestemt. 

Længere responstid

I april udbad byrådet betænkningstid, og siden da blev byrådet klogere ved et temamøde med Østjyllands Brandvæsen i maj. Men det har ikke rykket ved holdningerne i byrådet.

Blandt andet stod Socialdemokratiet ved beslutningen fra 2017 om, at man ikke ville prioritere redningsbåden.

- Vi ønsker ikke parallelberedskaber her i Odder. Beslutningen er truffet i det ny beredskab, vi stoler på, at de kan løfte de opgaver, de er sat i verden for at løfte. Jeg mener nok, vi kan være trygge, sagde Lone Jakobi (A), og henviste til, at der har været to livstruende redningsaktioner, hvor helikopteren kom frem før redningsbåden.

Flere forslag

Men forslaget blev nedstemt. Venstre med undtagelse af Finn Thranum (V), Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet stemte imod, i alt var det 12 stemmer mod fem. 

quote Det er jo statens opgave, men jeg tror et barn eller voksen er fuldstændig ligeglad med, om det er en kommunal eller statslige opgave.

Kresten Bjerre (Rad. V)

John Rosenhøj (DF) stillede også et forslag om, at borgmester Uffe Jensen (V), som sidder i bestyrelsen i Østjyllands Brandvæsen, forhandlede sig frem til at bringe redningsbåden tilbage til Odder inden for budgettet. 

- Jeg ser det her som en borgmesteropgave. Borgmesteren sidder i bestyrelsen for Østjyllands Brandvæsen sammen med de andre borgmestre. Hvis den kan stå i Aarhus, kunne den snildt også stå i Odder, sagde John Rosenhøj (DF) til byrådsmødet. 

Men dette blev også nedstemt, trods Konservative støttede forslaget fra Dansk Folkeparti. Socialdemokratiet og Venstre med undtagelse af Finn Thranum (V) stillede 10 stemmer mod syv. 

Brandvæsnet skal spare

Men borgmester Uffe Jensen (V) understregede, at bestyrelsen ikke kan bestemme over materiel og vogne hos Østjyllands Brandvæsen. 

Desuden står Østjyllands Brandvæsen - sammen med alle landets andre beredskaber - overfor en besparelse på syv procent. Det er noget, som er besluttet i Folketinget.

- Østjyllands Brandvæsen har en plan for, hvor de skal levere besparelser. De er bekendt med diskussionen her i Odder. Men der er ingen sager i bestyrelsen, om hvilke køretøjer der skal være hvor, siger Uffe Jensen (V).

I aften skal byrådet i Odder tage stilling til, hvorvidt man vil bevare redningsbåden i kommunen. Båden har været en fast del af beredskabet i Odder i 40 år, men er nu blevet sparet væk og taget ud af drift. Se indslaget fra april i videoen her.
IMG_1615

Over 7000 har skrevet under på Rikke og Kathrines forslag

IMG_3118

playSkrædder bad om hjælp - nu deler tusindvis hans besked

børnehave

Forældre takker borgmester for særlig besked

Vaccine dosis.

Vaccinationer udsat: Frontpersonale på COVID-19 afsnit får ikke andet stik som planlagt

Liv Thomassen kunne endelig blive konfirmeret, efter covid-19 havde gjort det umuligt i maj måned.

Mange konfirmationer udskydes: Sådan ser det ud i din kommune

test corona covid-19

33 smittede danskere har fået falsk negativ test i Dubai