Portræt: Odders nye minister

- bliver miljøminister efter stor rokade

Foto: Rune Johansen

I dag får Østjylland og Folketinget en ny trumf på ministerkortet. Det er 36-årige Kirsten Brosbøl, der bliver ny miljøminister, efter SF i sidste uge trådte ud af regeringen i forbindelse med DONG-sagen.

Hun har hidtil været Socialdemokraternes forskningsordfører. Den relativt ukendte Kirsten Brosbøl (S) træder overraskende ind på ministerholdet, hvor hun tager over efter Ida Auken.

Kirsten Brosbøl er vokset op i Odder, og på Socialdemokraternes hjemmeside beskriver hun sin opvækst, der allerede dengang var politisk præget:

- Allerede i mit barndomshjem var der politik på dagsorden. Bedstefar var fisker og byrådsmedlem for Venstre på Djursland, min mor sygeplejerske og aktiv på venstrefløjen. Og min far håndværker og socialdemokrat.

Læs også: Har ventet på gennembrud

- Så jeg lærte tidligt, at man ikke skal holde sig tilbage for en rask politisk diskussion, skriver hun.

Den 36-årige østjyde blev første gang valgt ind i Folketinget i 2005. Hun har tidligere været ligestillingsordfører og fødevareordfører, og siden 2007 har hun fungeret som partiets ordfører for forskning og videregående uddannelser.

Vandt kampen om Skanderborg

Brosbøl har læst samfundsvidenskab på Roskilde Universitetscenter, og har tidligere haft forskellige opgaver i forbindelse med fagbevægelsen og Socialdemokraterne. Blandt andet har hun arbejdet i Europa-Parlamentet ad flere omgange.

I 2002 tog hun til Brighton i Storbritannien, hvor hun tog en masteruddannelse i freds- og konfliktstudier ved University of Sussex.

Hun blev aktiv socialdemokrat, mens hun studerede, og østjyden har tidligere været kæreste med nuværende forsvarsminister, partifællen Nicolai Wammen.

Og så blev hun kendt i offentlighedens søgelys, da hun i 2004 slog den tidligere chefredaktør på Information David Trads i kampen om at blive socialdemokratisk folketingskandidat i Skanderborg-kredsen.