Politiforlig sikrer 450 nye politibetjente - og nærpolitienhed i Odder bliver styrket

Aftale for dansk politi indeholder grundlæggende styrkelse af politiet og anklagemyndigheden, siger Hækkerup. Aftalen indebærer nye nærpolitienheder rundt i landet. En enkelt huser i Østjylland, og den bliver styrket.

Et bredt flertal i Folketinget har tirsdag aften indgået aftale om et nyt politiforlig for 2021-2023.

Aftalen sikrer blandt andet 450 nye betjente og politiet nye våben. Og som del af aftalen kommer 20 nye nærpolitienheder rundt om i landet. En enkelt af dem her i Østjylland, som skal placeres i Odder Kommune.

- Vi har lavet en ny stor aftale for dansk politi som gælder for de næste tre år.

- Den indeholder en grundlæggende styrkelse af politiet og anklagemyndigheden. Vi får et mere nærværende politiet, siger justitsminister Nick Hækkerup (S).

Her ses placeringen af de 20 nærpolitienheder. Præcist hvor i kommunerne de skal placeres, skal de enkelte politikredse være med til at beslutte.
Her ses placeringen af de 20 nærpolitienheder. Præcist hvor i kommunerne de skal placeres, skal de enkelte politikredse være med til at beslutte. Foto: Justitsministeriet

Politiforliget sætter rammerne for politiet og anklagemyndigheden. Det skulle have været på plads allerede sidste år.

Men på grund af problemer i politiet og i anklagemyndigheden besluttede regeringen at udskyde forhandlingerne om en ny, flerårig aftale for politiet.

Venstre er ikke med i aftalen

Aftalen er indgået af Socialdemokratiet, DF, De Radikale, SF, Enhedslisten, De Konservative og Nye Borgerlige. Det er første gang, at Enhedslisten er med i et politiforlig.

Venstre er derimod ikke med i aftalen.

Ifølge Venstres retsordfører, Inger Støjberg, er finansieringen i aftalen, årsagen til at Venstre står uden for.

- Regeringen hæver skatter og afgifter for at betale for flere betjente. Man burde have set på, om de penge kunne være taget fra arbejdsløse indvandrere eller SU til udlændinge, siger Inger Støjberg.

Hun roser dog flere elementer i aftalen - blandt andet flere betjente.

Her er hovedpunkterne i politiaftale

I aftalen bliver der samlet afsat cirka 650 millioner kroner i 2021 stigende til cirka en milliard i 2023 ekstra til politiet og anklagemyndigheden.

Som del af politiaftalen bliver der oprettet særlige politienheder, som skal sætte ind over for forbrydelser, der især rammer kvinder.

Det gælder eksempelvis stalking, æresrelateret vold og partnervold, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Tænk, at vi har enheder i politiet for dyr og lastbiler, før vi har fået disse nye enheder, der kan sætte ind over for kriminalitet, som især rammer kvinder, men også mænd, siger hun.

Politiaftalen sikrer også en forstærket indsats mod digitale krænkelser.

Politiforbund: Ekstra betjente er langtfra nok

I Politiforbundet glæder man sig over, at politiforliget, der blev indgået tirsdag aften, betyder 450 ekstra politifolk, hvilket er 150 flere end i regeringens oprindelige udspil.

Men man er ikke tilfreds.

- 450 politifolk over tre år er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men langtfra nok, siger Claus Hartmann, der er næstformand i Politiforbundet, på forbundets hjemmeside.

Op til forhandlingerne har Politiforbundet efterlyst en nettotilgang på 3000 politifolk over ti år.

Selv om man i Politiforbundet vil sætte sig ordentligt ind i aftalen, før man kommer med en endelig vurdering af resultatet, kan næstformanden umiddelbart se både gode og knap så gode ting i aftalen.

Næstformanden finder "glædelige takter i forhold til nærhed og forståelse af politiets rolle lokalt".

- Men der er ved første øjekast også tilsat stram regulering, og ikke de vigtige politifaglige skøn, som vi har efterlyst, udtaler Claus Hartmann.

- Men igen, vi skal gå det efter i detaljer, før vi endeligt forholder os til resultatet og konsekvenserne.

Politiforbundets daglige politiske ledelse mødes onsdag for at gennemgå aftalen.

image00007

Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

hornslet skole

Skole hjemsender 17 lærere og flere klasser efter smitteudbrud

Å

Efter flere års kamp: Ny bro bliver muligvis en realitet

Vesterbros Bodega

Bodega må slå dørene op – men ejeren vil ikke med alle reglerne

20170406-113512-L-1920x1281we

Rådmand vil udstykke 3600 nye parcelhusgrunde i Aarhus

20210201-195854-L-1920x1280we

Nye rejserestriktioner træder i kraft onsdag: Rejser fra Island og norske regioner åbnes

Dagens mest læste