Plejehjemsleder rejser til Kina

Bente Markfoged fra Odder er udpeget til at opstarte nyt plejehjem i det nordlige Kina

02:39

1 af 2

Det er ikke hver dag, man hører om offentlig ansatte i Danmark, der bliver headhuntet til udlandet, men det er netop tilfældet i Odder Kommune.

Her er den erfarne plejehjemsleder Bente Markfoged fra plejeboligerne på Bronzealdervej blevet udvalgt til at lede et nystartet plejehjem, som ligger knap 7.400 kilometer væk fra Danmark i byen Changchun i det nordlige Kina.

Hendes arbejde består i første omgang i at hjælpe de lokale med at starte plejehjemmet og forsøge at implementere nogle af de danske værdier, fortæller Bente Markfoged til TV 2 | ØSTJYLLAND:

- De ældre er vant til at bo hjemme ved deres børn, men etbarns-politikken gør, at de ikke både kan arbejde og passe deres forældre. Jeg tror, det sværeste for dem bliver at overgive sig til et system.

Hun fortsætter:

- Jeg skal være med til at vise dem, at man godt kan være aktiv og have et godt liv, selvom man bor på et plejehjem. De skal blandt andet lære noget om ligeværd og det at have et aktivt liv.

Bente Markfoged glæder sig til at opleve, hvor store forskellene mellem Kina og Danmark egentlig er:

- I Danmark er det jo meget sygdomme som demens og hukommelsesbesvær, så det er jo spændende at se, hvad folk fejler i Kina

Flere plejehjem kan være på vej

For at kunne varetage jobbet i Kina, har Bente Markfoged taget orlov fra sit arbejde som plejehjemsleder i Odder. Et job, hun har haft i 16 år.

Fra 1. september 2015 og seks måneder frem vil hendes fokus derfor være hundrede procent på hendes nye opgave. Aftalen er kommet i stand gennem det danske firma Danish Careware, der har indgået et samarbejde med de kinesiske myndigheder.

Tanken er ifølge Bente Markfoged, at plejehjemmet i Changchun skal fungere som et forgangseksempel og med tiden bidrage til, at flere kinesiske plejehjem ser dagens lys.

Allerede på lørdag tager hun for første gang af sted til Kina for at se forholdene an på plejehjemmet, som udover omkring 60 boliger og huser et genoptræningscenter og med tiden også en skole, der uddanner plejepersonale.

- Hvis det bliver en succes, kan det jo fungere som en prototype, som man derefter kan udvikle, siger Bente Markfoged.

Der bor omkring 7,5 millioner indbyggere i Changchun.

Personalet på det nystartede plejehjem bliver uddannet i samarbejde med Århus Social- og Sundhedsskole.

Se et interview med Bente Markfoged, hvor hun fortæller om det arbejde, hun skal ned og udføre i Kina i videoen øverst på siden.