Odder siger ja til flere flygtninge: Vi kan blive nødt til det

Rungspørge om flygtningespørgsmålet deler de østjyske borgmestre

03:57

1 af 2

Vurderer du, at din kommune - hvis det skulle blive nødvendigt - er i stand til at tage imod flere flygtninge, end I allerede har forpligtet jer til igennem kvotefordelingen?

Det spørgsmål har 11 af landets borgmestre svaret 'ja' til i en ny rundspørge foretaget af DR.'

En af dem er borgmester i Odder Kommune Uffe Jensen (V). I et interview med TV 2 | ØSTJYLLAND uddyber han, hvorfor han mener, at kommunen kan blive nødt til at åbne op for endnu flere flygtninge:

- Det mener jeg, at Odder Kommune kan. Jeg klapper ikke i hænderne over at sige 'ja' til det, fordi det er jo et faktum, at det koster penge, siger Uffe Jensen og tilføjer:

- Af menneskelige årsager er vi nødt til at få løst det problem

I år skal Odder Kommune tage imod 73 flygtninge, mens tallet for 2016 er på 64. Derudover kommer et endnu uvist antal familiesammenføringer, hvor for eksempel en mand får sin ægtefælle og børn til Danmark.

Forståelse for skepsis

Uffe Jensen forstår godt, hvorfor en del af hans borgmesterkollegaer har svaret 'nej' til selv samme spørgsmål om flygtninge. Han mener, at det er det økonomiske perspektiv, der spiller ind.

Kommunerne får i dag statslig refusion i forbindelse med de omkostninger, der er med hensyn til husly og lignende, men pengene rækker langt fra.

Derfor skal der udvises en langt større velvilje fra politikerne på Christiansborg, hvis kommunerne skal åbne op, lyder budskabet fra Odder-borgmesteren:

- De penge, vi får dække omkostningerne, når vi modtager flygtninge. De dækker ikke. Ikke engang halvdelen af de omkostninger, vi har.

En af de store poster i forbindelse med modtagelsen af flygtninge er ifølge Uffe Jensen huslejen. I år har Odder Kommune brugt to millioner kroner på netop at huse flygtninge.

Du kan høre hele interviewet med borgmester Uffe Jensen i videoen øverst i artiklen.

Flygtninge lærer dansk i Bilka