Odder sætter droner ind i kampen mod larmende fugle

Støjende råger i Odder kan se frem til et besøg i trætoppene. Kommunen undersøger nemlig bestanden ved hjælp af droner

01:55

Odder Kommune vil regulere bestanden af råger. Derfor gør de sig nu et overblik over bestanden ved hjælp af drone. Foto: Wikipedia

Odder Kommune er gået i kamp om luftrummet mod de støjende råger. For at genvinde trætoppene har man nu sat sine egne flyvende objekter ind - nemlig droner. Kommunen frygter, at bestanden kommer ud af kontrol.

Derfor har Vej og Park i Odder sat en dronepilot til at tage ud og tage billeder oppefra.

- Problemet er, at det er svært at se fra jorden, hvor mange reder der egentlig er, fortæller Claus Buur, der er kommunikationsmedarbejder og dronepilot i Odder Kommune til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Biolog: Ikke nok med drage for at komme af med fugleplage

Hurtigere end til fods

Krigen mod råger er hård, men nødvendig. Hvis ikke rågerne bliver reguleret, ved at nogle af dem bliver skudt, vokser bestanden og så kan de blive et støjproblem, for dem der bor tæt på.

Dronen sikre en bedre optælling af de larmende naboer. Det giver et bedre overblik at se det fra oven. Så det er en smartere løsning, end at gå rundt på jorden og miste overblikket og ikke få det hele med.

Claus Buur, dronepilot i Odder Kommune

Det er hurtigere at finkæmme skovene i luften end til fods.

- Dronen sikre en bedre optælling af de larmende naboer. Det giver et bedre overblik at se det fra oven. Så det er en smartere løsning, end at gå rundt på jorden og miste overblikket og ikke får det hele med, siger Claus Buur.

Selvom heller ikke dronen er et diskret redskab, forstyrrer den ikke i trætoppene.

- Råger flyver nogle gange ud og meget langt ud for at søge deres føde. Så når de ikke har unger, så er de faktisk hjemme, og derfor forstyrrer vi dem ikke.

Tåge er en udfordring

Rågejagten fandt i dag sted ved Skovbakken i Odder. Men selvom en drone gør optællingen lettere end til fods var Claus Buur udfordret af tågen, der i dag lå tungt over Odder.

Læs også Mystisk maskine skal skræmme råger væk

- Vi kan se og tælle redderne, når vi flyver henover et enkelt eller to træer. Men der er ingen tvivl om, at vi vil gentage det her på en klar dag. Der vil vi kunne komme 20 meter højere op over redderne, og så vil man kunne se en stor gruppe af træer, og det vil være lettere at få et overblik, siger han.  

Se indslaget om Odder Kommunes dronejagt i toppen af artiklen.

01:42

Den aarhusianske falkoner Flemming Salomonsen og falken Knirke hjælper boligforeninger og virksomheder med at skræmme måger væk. Se indslaget fra marts 2017 her.

Luk video