Odder får over en halv million til at skabe nyt liv i bymidten

Der skal pustes nyt liv i hovedbyer. Sådan lyder det fra Realdania. Derfor er der nu 625.000 kroner på vej til Odder

Der er godt nyt til Odder. Der er nemlig 625.000 kroner på vej til byen fra fonden Realdania. Fonden vil puste nyt liv i hovedbyer og deres bymidter, og det gør de med projektet "Hovedbyer på forkant", der skal være med til at gøre hovedbyer i yderområder endnu mere attraktive.

Mindre byer som Odder er udfordret med at trække folk ind til centrum, og den har Realdania grebet. Det er jeg glad for.

Uffe Jensen (V), borgmester, Odder Kommune

Første ansøgningsrunde til projektet er nu afsluttet, og 11 kommuner kan se frem til at modtage lidt ekstra skejser - heriblandt Odder Kommune.

- Det er fantastisk. Det gør, at vi får mulighed for at sætte gang i pilotprojekter, hvor vi konkret afprøver fysiske tiltag for at ændre bevægelsesmønstre og oplevelsen og anvendelsen af byen, så vi fortsat kan have en masse aktivitet i vores bymidte, siger Louise Holmegaard, der er projektleder i Odder Kommune.

Også borgmesteren i Odder Kommune, Uffe Jensen (V), glæder sig.

- Det er jo en national dagsorden, der kører i hele Danmark. Mindre byer som Odder er udfordret med at trække folk ind til centrum, og den har Realdania grebet. Det er jeg glad for, og det skal Realdania have stor tak for. Vi glæder os til samarbejdet, siger han.

Læs også Skabslåger og brudekjole på catwalk: Modeshow holder gang i handlen i Odder

Vil gerne være attraktiv bosætningsby

31 kommuner viste interesse for projektet i efteråret 2017. Heraf ansøgte 14 kommuner, hvor 11 kommuner nu får tildelt økonomisk støtte.

Vi vil gerne være en attraktiv bosætningsby. Vi ligger tæt på Aarhus, og vi har mange pendlere. Men vi vil gerne, at folk vil flytte til byen, og samtidig have at folk, der allerede bor her, bruger bymidten.

Louise Holmegaard, projektleder, Odder Kommune

Og i Odder har man allerede tegnet de overordnede skitser for blandt andet seks pilotprojekter, der alle skal være med til at holde byen i udvikling.

- Pengene skal bruges til processen i forbindelse med pilotprojekterne og events, som vi sætter gang i. Derudover skal det bruges til at lave en digital plan, hvor borgerne kan tilgå hjemmesiden, så det er nemt for dem at gå ind og se, hvad byrådet har vedtaget om bymidten og dens udvikling - og hvor de også selv kan gå ind og tilkendegive deres egne kommentarer, siger projektleder Louise Holmegaard.

Læs også Hvornår kommer letbanen til Grenaa og Odder? Ingen ved det

Særligt aktiviteten i bymidten er vigtig for dem at fastholde.

- Vi vil gerne være en attraktiv bosætningsby. Vi ligger tæt på Aarhus, og vi har mange pendlere. Men vi vil gerne, at folk vil flytte til byen, og samtidig have at folk, der allerede bor her, bruger bymidten, siger hun.

Og det er et væsentligt punkt, som også borgmesteren fremhæver.

- Det er vigtigt, at vi har nogle attraktive bymidter, som folk har lyst til at komme i. Det er der, hvor man møder hinanden og er en del af et fællesskab. Når man skal handle, så skal man synes, det er lækkert at komme ind til midtbyen, siger Uffe Jensen (V).

Det er endnu ikke besluttet, helt konkret hvad og hvordan pengene skal fordeles. Men det skal Odder Kommune og Realdania i samarbejde nu tage stilling til.

De 11 byer

11 kommuner får nu økonomisk støtte til at udvikle og puste liv i deres hovedbyer. Det sker med støtte fra fonden Realdania.

De 11 byer, der modtager støtte, er:
 
 • Odder (625.000 kroner)
 • Hobro (550.000 kroner)
 • Varde (300.000 kroner)
 • Thisted (250.000 kroner)
 • Aabybro (500.000 kroner)
 • Haderslev (750.000 kroner)
 • Aabenraa (1,7 mio. kroner)
 • Assens (1,05 mio. kroner)
 • Rudkøbing (250.000 kroner)
 • Vordingborg (7,8 mio. kroner)
 • Kalundborg (500.000 kroner)

Realdania har afsat i alt 73 mio. kroner til projektet "Hovedbyer på forkant".

Senere i 2018 gennemfører de endnu en ansøgningsrunde.

Kilde: Realdania