Lift ind i kampen mod højt hus: - Det er en skamplet, som det ser ud nu

Et 16 meter langt banner blev sat fast på en lift i Hou som en protest mod et muligt etagebyggeri. Men et enigt udvalg sender nu planen videre til høring.

Der er mange forskellige måder at demonstrere sin utilfredshed på. 

For tre borgere i Hou nær Odder blev løsningen et 16 meter langt banner, der skulle vise højden på det etagebyggeri, der er planer om at bygge i byen. 

Idéen bag det gule banner var, at medlemmer af Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune skulle få øje på banneret på vej til udvalgsmødet om netop den påtænkte bygning på Alexandra Plads. 

En af de tre protesterende er Hou-beboeren Peder Boudigaard Nielsen, der mener, at 15,1 meter er for højt til den lille havneby. 

- Det dominerer for meget hernede i det gamle havnemiljø og tager magten fra nogle af de små huse, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Jeg synes, det er modigt og dumdristigt af politikerne, hvis de ignorerer 270 underskrifter, læserbreve og andre manifestationer.

Udkast af 15,1 meter højt byggeri på Alexandra Plads i Hou.
Udkast af 15,1 meter højt byggeri på Alexandra Plads i Hou.

Igår blev planen om den 15,1 meter høje bygning alligevel stemt igennem af et enigt Miljø-, Teknik- og Klimaudvalg i Odder Kommune, hvorved det nu sendes videre til høring den 13. december.

Fra 14 til 18 meter

Det er HFE Byg og Ejendomme, der har anmodet om at rive de to nuværende huse ned ved Alexandra Plads og bygge etagebyggeriet på 15,1 meter. Selvom udlejningsfirmaet ejer husene, skal de anmode om tilladelse til byggeriet, da der ifølge lokalplanen ikke må bygges højere end 10,5 meter.

Men det er ikke første gang, at udlejningsfirmaets anmodning om et byggeri skaber røre hos indbyggerne i Hou. 

For knap to år siden drejede det sig om et 14 meter højt byggeprojekt på selv samme adresse.

Men efter flere end 100 underskrifter fra borgerne i Hou, der protesterede mod planerne og etagebyggeriet, valgte politikerne at stemme projektet ned. 

Ifølge Ole Lyngby Pedersen, der formand for Miljø-, Teknik- og Klimaudvalget i Odder Kommune, er der flere grunde til, at de i udvalget mener, at etagebyggeriet skal blive en realitet. 

- Klimasikring gør, at bygningerne skal bygges højere og bygherrer ønsker, at de får nok etagekvadratmeter til at kunne få økonomi i tingene, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Det er jo smag og behag. Jeg synes faktisk, at det oprindelige projekt kunne have været en perle for Hou. Jeg vil ikke gøre mig til smagsdommer, men der lå engang en købmandsgård, der også var en forholdsvis stor bygning, og der er måske skelet lidt til denne i arkitekturen.


Udvalgsformanden understreger, at man endnu ikke er endt på en endelig vedtagelse, men en godkendelse, og at det nu er borgerne, der skal komme til orde. Dog ser han gerne, at der inden for de næste fem år står en bygning på pladsen.

- Der skulle gerne stå noget på Alexandra Plads, for det synes vi, at Hou by fortjener. Det er en skamplet, som det ser ud nu, og de to faldefærdige bygninger skal væk, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.