Kritiserer landbruget

Landmand langer ud efter det konventionelle landbrug

03:04

1 af 2

En landmand fra Odder går nu i rette med andre landmænd. I en ny bog tager hun bladet fra munden og kritiserer det konventionelle landbrug, som hun mener undergraver vores eksistensgrundlag som samfund.

- Man har bevæget sig i en mere og mere ekstrem retning i forhold til at få vredet mest muligt ud af både dyrene og jorden, siger Lone Vitus, der er landmand i Odder.

Hun går i sin bog til angreb på det konventionelle landbrug, som hun mener både gør mennesker og dyr syge.

- Det er en stor uretfærdighed, at folk ikke ved, hvad det er, de spiser, og som på længere sigt kan ødelægge det liv de skulle have, siger Lone Vitus.

Hun startede selv ud med et traditionelt landbrug, men efter års overvejelser valgte hun at gøre op med den måde at drive landbrug på.

Se: Fuldt hus til MRSA-møde

- Det hele handler om indtjening og penge. Det handler ikke om trivsel, og hvorvidt dyrene har det, som de har brug for, og det handler heller ikke om, hvorvidt jorden er sund og i god stand, siger Lone Vitus.

Men det er Jens Gammelgaard, der er formand for Landboforeningen Odder-Skanderborg, ikke enig i.

- Hvis ikke dyrene har det godt, så kan de ikke producere, og hvis ikke jorden bliver passet ordenligt, så kan den ikke yde noget. Så det er meget forkert af hende bare at sige, at det hele handler om profit, siger Jens Gammelgaard.

Lone Vitus bog, Mad versus Fødevarer, udkommer lørdag

den 22. november.

Du kan se mere om debatten om landbruget i indslaget øverst på siden.