Kræftfremkaldende stof fundet på økogård: - Som at blive sat skakmat

Det giftige stof dioxin er fundet på en gård i Odder, der ellers har bæredygtighed som et af sine varetegn.

Brandbygegaard syd for Odder har været nødt til at indstille salget af æg. Der er nemlig blevet fundet det giftige stof dioxin i en stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen.

Og det er til trods for, at ejerne af gården arbejder ud fra et bæredygtighedsprincip.

- For mig er det et paradoks. Vi gør os ekstremt umage med at belaste vores livsgrundlag mindst muligt. Dioxin er en udefrakommende kilde, hvor det er ude af vores hænder. Derfor er det lidt som at blive sat skakmat, siger den ene af ejerne af Brandbygegaard, Lone Vitus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hønsene på Brandbygegaard gå nu indendørs.
Hønsene på Brandbygegaard gå nu indendørs.

Dioxin er et af de mest giftige stoffer, som mennesket har frembragt. Og det mistænkes for at være både hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Det kan være kommet til gården enten gennem luften eller op igennem jorden. Helt uden Lone Vitus har kunne gøre noget ved det.

- Vi vil ikke lave varer, som er problematiske, til andre mennesker. Vores kerneforretning er at lave noget, der er på meget højt niveau. Det her er uventet simpelthen, siger hun.

Indstiller produktionen

Fundet af dioxin i æggene betyder, at alle æg, gårdens høns lægger i disse dage, bliver pakket ind og smidt ud.

Derudover har gården valgt at indstille produktionen af æg, når de sidste prøver er taget. Grunden skal findes i Fødevarestyrelsens krav om, at hønsene skal holdes inden for efter fund af dioxin.

- Det er ikke den måde, jeg har lyst til at have høns på. De skal have et frit liv med fri bevægelighed. Det har de ikke under de nuværende vilkår, siger Lone Vitus.

Fundet af dioxin er ikke unikt for Brandbygegård. Det er et landsdækkende problem, at det giftige stof bliver fundet i fødevarer. Og det ærgrer Lone Vitus.

- Jeg er endnu mere ked af, at det er et udbredt problem. Det får mig til at tænke, at vi skal være meget mere opmærksomme på, hvilke kemiske stoffer vi udleder i vores fødevareproduktion.

Lige nu er der dog ikke noget at gøre. Ægproduktionen bliver indstillet, og gården må fokusere på andre dele af forretningen.

- Det er frygtelig deprimerende, når man bruger store dele af sit liv på at lave gode og sunde ting, som andre skal spise, siger hun.

Hvis dioxinniveauet i æggene falder, mens hønsene er indenfor, kan Brandbygegaard igen begynde at sælge æg.

På Brandbygegaard lidt udenfor Odder har de gjort det til deres mærkesag at lave bæredygtig, økologisk fødevareproduktion. Men nu må må ejerne sande, at de ikke længere må sælge æg fra deres fritgående høns efter fund af for meget dioxin.