Kim laver klimasikre superkorn: - Det er til fremtidens grise og øl
Klimaforandringerne betyder vådere og vildere vejr. Det kan kornet på de danske marker ikke modstå. Kim Bonde vil fremstille sorter, der kan.
Klimaforandringerne er i fuld gang. Vejret bliver stadig mere vådt og ekstremt, og det er en kæmpe udfordring for landbruget.
Hos Nordic Seed i Odder arbejder man derfor lige nu på at revolutionere de forskellige kornsorter, så de bliver mere sejlivede - og så både vi og vores dyr også kan få mad - og øl - i fremtiden.
- Det er byg til fremtiden. Det er byg til det øl, vi skal drikke, og til at fodre grisene med, siger Kim Bonde, der er direktør ved Nordic Seed, til TV2 ØSTJYLLAND.
Læs også
De er helt nede på gen-niveau for at finde nøglen til klimatilpasset korn. Målet er, at det skal være mere effektivt, hurtigere og bedre.
- Vi er i fuld gang med at finde ud af, hvilke af dem der har de bedste egenskaber i forhold til at modstå fremtidens klima. Altså nogle, der blandt andet kan stå op, selvom vi får nogle voldsomme byger, siger Kim Bonde.
Kornene skal blandt andet kunne blive stående oprejst på marken, da det er nemmere at høste. Derudover skal de klimatilpassede kornsorter kunne give det højeste udbytte, og det skal være sorter, som skal sprøjtes ganske lidt for at holde dem rene for svampesygdomme, fortæller Kim Bonde.
Gavner flere end blot landmanden
De klimatilpassede kornsorter vil ikke kun gavne bondemanden. Stærkere kornsorter vil også løse en af fremtidens store udfordringer.
- Vi vil være i stand til at brødføde en stadigt stigende befolkning på det samme areal. Samtidig skal vi bruge mindre kemi, så vi ikke har denne her udvaskning af kvælstoffer og forskellig plantekemi ned i jorden, siger Kim Bonde.
Læs også
Og netop derfor skal vi have udviklet kornsorter, der er sunde og kan klare sig selv i et forandret og voldsomt klima, tilføjer han.
Landbruget forurener
Landbruget er dog ikke kun en del af løsningen på nogle af de klimaudfordringer, vi ser frem imod. Det spiller også en stor rolle i forhold til at forurene.
For få år siden stod Landbruget for 22 procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Men nu har Energistyrelsen regnet på det og vurderet, at landbruget i 2030 vil stå for en del mere - nemlig 37 procent. Dermed vil landbruget blive landets største kilde til CO2-udledning.
Det betyder ikke nødvendigvis, at landbruget kommer til at forurene mere. Det kan også være et resultat af, at andre ting i samfundet kommer til at udlede mindre CO2 i fremtiden, end det gør nu.
Læs også
Hvordan tager i højde for det store CO2-udslip, som landbruget står for?
- Det, vi kan bidrage med, er, at vi kan lave kornsorter, som kan producere mere korn pr. kvadratmeter med et lavere input. Det betyder samtidig, at vores CO2-aftryk vil blive mindre, siger Kim Bonde.
Læs også
De data, som de i dag samler ind ved Nordic Seed, er altså med til at forme fremtiden for dansk landbrug.
- I løbet af fem til seks år vil det være de sorter, der står ude på landbrugets marker, siger Kim Bonde.
Når folkene fra Nordic Seed ved Odder har fundet de bedste sorter og har færdigudviklet dem, vil de blive gjort tilgængelige for alle landmænd i Europa.