Ildsjæle har kæmpet i to år: Nu har de retten til 24.000 m2 jord

Sammen skabte tre naboer drømmen om et nyt stort bæredygtigt bofællesskab i Odder. Nu bliver drømmen til virkelighed.

Vejen er nyanlagt men store mudderspor fra lastbiler og betonbiler ligger spredt over den nye asfalt. Motorlyde strømmer ud af halvfærdige huse, hvor håndværkere arbejder i morgenmørket.

Men selv om det er decembermørkt, råt, koldt, mudret og regnfuldt, så er smilet ikke til at fjerne fra Jens Bruun Larsens ansigt.

Han står og kigger ud over en gigantisk græsmark i udkanten af det halvfærdige nybyggerkvarter.

- Her skal vi bygge vores bæredygtige bofællesskab Kløverbakken, smiler han.

- Det er en drøm. Vi har gået rundt med hænderne over hovedet lige siden, vi fik at vide at det blev os vi kan slet ikke lade være med at smile hele tiden.

I Bofællesskabet Kløverbakken vil der være fælles udendørs arealer og væksthuse, hvor beboerne kan dyrke grøntsager. Det er dog ikke meningen, at bofællesskabet skal være selvforsynende.
I Bofællesskabet Kløverbakken vil der være fælles udendørs arealer og væksthuse, hvor beboerne kan dyrke grøntsager. Det er dog ikke meningen, at bofællesskabet skal være selvforsynende. Foto: Flæks


Bæredygtighed og fællesskab

Retten til den 24.000 m2 store grund i Bendixminde i udkanten af Odder blev tildelt det kommende bofællesskab i december, da Odder Kommune valgte netop dem.

- Vi har fået to gode bud, men det her var det bedste. Det er et spændende projekt der med sit fokus på bæredygtighed og fællesskab kommer til at passe godt ind i et i forvejen flot område, siger kommunaldirektør Henning Haahr fra Odder Kommune.

- At vinde en reel konkurrence og komme igennem med det her. Det er helt fantastisk. Vi er ovenud begejstrede, siger Jens Bruun Larsen.

Udover fælles legeplads vil Bofællesskabet Kløverbakken også få et fælleshus, hvor beboerne kan spise sammen i hverdagene.
Udover fælles legeplads vil Bofællesskabet Kløverbakken også få et fælleshus, hvor beboerne kan spise sammen i hverdagene. Foto: Flæks


Lang tids kamp

Sammen med sin kone og to naboer har han arbejdet på at få bofællesskabet til at blive til virkelighed i snart to år.

- Vi er tre gode naboer, der har fået ideen. Vi havde indtryk af, at vi løb lidt for hurtigt og manglede tiden til at være sammen, forklarer Jens Bruun Larsen.

- Samtidig har vi set, at klimaforandringerne både fylder for videnskaben og de unge mennesker, der klimastrejker. Så blev vi enige om: Vi skal da gøre noget! Og hvad skal vi gøre? Vi skal da prøve det her!

Jens Bruun Larsen slår ud med armene over græsbakken bag sig. Her vil der, hvis alt går som planlagt, snart skyde en hær af moderne træhuse op.

Med tiden har Jens Bruun Larsen og hans naboer fået omkring 20 andre i alderen 27-74 år til også at støtte op om projektet og rigtig mange timer er de seneste år gået med at få drømmen til at blive til virkelighed.

Fælleshuset vil komme til at ligge centralt mellem boligerne. Det er meningen, at huset også skal kunne bruges til familiefester og indeholde gæsteværelser.
Fælleshuset vil komme til at ligge centralt mellem boligerne. Det er meningen, at huset også skal kunne bruges til familiefester og indeholde gæsteværelser. Foto: Flæks


Fælles kvadratmeter

Om bord kom også Arkitektfirmaet Flæks og Brødrene Thybo Ejendomsudvikling, der hjalp med økonomi, lokalplaner og visualiseringer af Bofællesskabet.

Der kommer til at være 58 bæredygtige boliger, et fælleshus, værksted og væksthuse i bofællesskabet. Selvom den kommende boform for Jens Bruun Larsen, hans kone og fire børn kommer til at betyde, at de går fra 168 til 100 kvadratmeter, så glæder han sig.

- Vi skal bo lidt mindre i moderne arkitektur, hvor pladsen er bedre udnyttet og så i stedet bruge de fælles kvadratmeter, der er i fælleshuset, forklarer han.

For eksempel får husene ikke store køkken-alrum til familiefester. Dem kan man i stedet holde i fælleshuset. Det samme gælder for overnattende gæster, der kan bruge fælleshusets gæsteværelse.

Der vil blive 58 boliger af forskellige størrelse i bofællesskabet. Det endelige overblik over boligernes indretning og priser, forventer Jens Bruun først at få i løbet af foråret 2021.
Der vil blive 58 boliger af forskellige størrelse i bofællesskabet. Det endelige overblik over boligernes indretning og priser, forventer Jens Bruun først at få i løbet af foråret 2021. Foto: Flæks


Ansat køkkenhjælp

I bofællesskabets fælleshus er det også meningen, at der skal være fællesmad hver mandag til torsdag. Men for at spare tid for familierne, bliver der ansat én til at stå for planlægning, indkøb og grovbearbejdning af maden.

- Netop ved at flytte det ud af familierne, håber vi at kunne skabe noget fritid, hvor folk kan være nærværende med deres børn, familier og hinanden, forklarer Jens Bruun Larsen.

- Så piller vi ligesom noget hamsterhjul ud af det.

På den måde er det planen, at de enkelte familier kun skal hjælpe til i fælleskøkkenet to dage om måneden.

Jens Bruun Larsen er en glad mand, nu hvor bofællesskabet han har kæmpet for, bliver en realitet.


Vil afspejle samfundet

Selvom det først lige er blevet en realitet, at bofællesskabet rent faktisk bliver virkelighed, så er der allerede mange, som har skrevet sig op til en bolig.

Men det at man skriver sig op, garanterer desværre ikke, at man får en bolig. Det er nemlig bofællesskabets ambition, at så mange forskellige mennesker, som muligt skal kunne bo der.

- Vi har fået hjælp af Danmarks Statistik, så vi kan afspejle samfundet bedst muligt, siger Jens Bruun Jensen.

Der er derfor sat kvoter op svarende til et udsnit af Danmarks befolkning, sådan at 45 procent af de kommende beboere skal være børnefamilier, 25 procent seniorer og 15 procent unge uden børn.

Det er bofællesskabets håb, at de første familier vil kunne flytte ind i starten af 2022. 

image00007

Tvillinger er i talent-finale med hver sit projekt

hornslet skole

Skole hjemsender 17 lærere og flere klasser efter smitteudbrud

Å

Efter flere års kamp: Ny bro bliver muligvis en realitet

Michael Bang Henriksen

liveblog COVID-19 LIVE: Danskerne ser lige så mange som inden nedlukning i december

Vesterbros Bodega

Bodega må slå dørene op – men ejeren vil ikke med alle reglerne

politi

16-årig fik beslaglagt motorcykel

Dagens mest læste