I kamp mod ensomhed: 81-årige Herman rejser virtuelt ud i verden

Corona er skyld i, at flere fysiske aktiviteter har været aflyst det seneste år. Nu blomstrer nye online-aktiviteter frem, som skal bekæmpe ensomhed blandt ældre.

Alt blev vendt på hovedet for Herman Bunzel fra Odder, da han for 2,5 år siden mistede sin kone og trofaste ledsager gennem 55 år til leverkræft.

- Det er hårdt, men jeg klarer mig da. Der er jo altid en, der skal overleve, siger Herman Bunzel til TV2 ØSTJYLLAND.

Siden da har ensomheden naget den 81-årige enkemand, og han har fra begyndelsen forsøgt at holde den fra døren.

- Før corona gik jeg til ’spisevenner’ hver tirsdag og torsdag, hvor jeg spiste frokost med andre ældre. Jeg gik også til trædrejning en gang i ugen, og jeg var i skovmandsklubben hver 14. dag, fortæller han.

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var med, da Herman Bunzel i dag, onsdag, for første gang var på online-rejse.

De mange aktiviteter har på grund af covid-19 pandemien nu været sat på pause i mere end et år. Det har dog ikke fået den ældre herre til at holde sig i ro.

Hver dag går han cirka fem kilometer for at holde sig aktiv, fjernsynet afhjælper også følelsen af ensomhed, og så laver han kryds og tværs og spiller Wordfeud med svigerdatteren og børnebørnene til den helt store guldmedalje.

- Jeg forsøger at gøre andre ting i stedet for mine faste aktiviteter, men det kan også blive kedeligt i længden. Det har været ret kedeligt og ærgerligt at undvære dem, og jeg mangler dem i min hverdag. Jeg så jo frem til aktiviteterne hver gang, siger han.

Rejser ud i verden fra sofaen

Nu har Herman Bunzel dog fået øje på en helt ny aktivitet, som han kan foretage sig i tre timer hver onsdag fra sofaen.

Han har nemlig meldt sig på den ugentlige online-rejse, som organisationen DEO, Demokrati i Europa Oplysningsfonden, står bag.

- I dag går turen til Polen, og jeg har aldrig været i Polen, så jeg tænkte, at det da ville være spændende at prøve, siger Herman Bunzel.

Normalt skal man være medlem af DEO for at deltage på de virtuelle rejser, men som noget nyt har Seniorrådet i Odder Kommune valgt at betale for det, så alle i Odder Kommune kan deltage kvit og frit.

Fakta om online-rejserne

Seniorråd vil bekæmpe ensomhed

Formålet med initiativet fra Seniorrådet er netop, at de ugentlige virtuelle rejser, skal være med til at bekæmpe ensomhed blandt ældre.

- Vi har en pulje til bekæmpelse af ensomhed hos ældre, men på grund af corona har det været svært for os at bruge pengene, så da vi så den her mulighed, slog vi til med det samme, siger formand for Seniorrådet, Annette Svenstrup, til TV2 ØSTJYLLAND.

De virtuelle rejser kræver, at deltagerne har en computer, en smartphone eller en tablet, men det mener formanden for Seniorrådet ikke er noget problem.

- De fleste ældre har i dag ret godt styr på teknologien, og det virker til at være nemt at tilgå, så vi håber og tror, at mange kan få glæde af det, siger hun.

Tilbuddet fra Seniorrådet i Odder Kommune er tiltænkt ældre, men alle interesserede borgere kan deltage gratis. 

VIDEO: I Skanderborg Kommune forsøger man at komme ensomhed blandt ældre til livs med en særlig opsøgende indsats. Det er ekstra vigtigt under coronakrisen, hvor antallet af ensomme ældre er fordoblet. En af dem, der ofte føler sig alene, er Leif Mouritsen.
IMG_6045

play Må jeg klare mig selv? Nej, du må få hjemmehjælp

Tomas Tordrup boligkravslisten

play Splittet fra sin kone på grund af fejl: Nu er familien samlet

IMG_0090

Smadrede flasker og brændt legetøj i børnehave: - Det er utrygt, siger forældrerådsformand

IMG_8481-1200px

Efter fejl: Molslaboratoriet bliver igen undersøgt af politiet

Aarhus Universitet

Aarhus Universitet får hård kritik - chefjurist fratræder

Skærmbillede 2021-05-05 kl. 14.05.58

play VIDEO: 0. klasse rapper om svære ting - bekymrer sig om alt det i tv

Dagens mest læste