Her skal borgere koge vandet

Fund af coliforme bakterier i drikkevand fører til kogepåbud

Foto: Colourbox

Borgere, der får deres drikkevand fra Torrild Vandværk, skal koge deres vandet, inden de drikker det.

Det oplyser Odder Kommune i dag på sin hjemmeside Oddernettet.dk.

Kogepåbuddet skyldes, at der er blevet fundet coliforme bakterier i drikkevandet, som stammer fra netop Torrild Vandværk.

Der er ifølge kommunen ikke tale om E.coli-bakterier, der for eksempel stammer fra afføring, men den form for coliforme bakterier, man finder i jord, forrådnende planter og overfladevand.

For at undgå at blive syge af vandet, skal borgerne, der er koblet på Torrild Vandværk tage deres forholdsregler:

- Embedslægen anbefaler, at du koger vandet, før du drikker det eller bruger det til madlavning. Et par minutters kogning dræber bakterierne i vandet, skriver Odder Kommune på sin hjemmeside.

Du kan her se embedslægens anbefalinger omkring forurenet drikkevand:

- Drikke: Undgå at drikke vandet direkte fra hanen. Kog det et par minutter først. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum. Ved brug af kaffe- og themaskiner opnår vandet ikke tilstrækkelig temperatur og er derfor ikke anvendeligt.

- Madlavning: Brug afkølet kogt vand til skylning af salater eller andre rå grønsager. Vandet fra hanen kan godt bruges til kogning af kartofler, spaghetti eller lignende, hvis vandet ikke lugter eller smager dårligt.

- Personlig hygiejne: Med den hidtidige målte grad af forurening kan vandet godt bruges til brusebad og karbad. Vær dog opmærksom på, at børn ikke drikker vand under badning. Brug afkølet kogt vand til tandbørstning og til rengøring af tandproteser.

- Tøjvask: Du må godt bruge vandet til tøjvask.

- Husdyr: Husdyr som kun er vant til at være indendørs - f.eks. undulater eller hamstre, bør også drikke kogt vand. Andre husdyr må gerne drikke vandet.

Hvornår må vandet drikkes igen?

Torrild Vandværk I/S er i gang med at undersøge hvor forureningen kommer fra. Indtil nye prøver viser, at forureningen er ophørt, skal vandet koges. Du vil få besked fra vandværket, når vand igen kan drikkes.

Kun lille risiko, hvis du har drukket af vandet

Der er kun en meget lille risiko for, at du bliver syg, hvis du har drukket af vandet. Indtil nu er der fundet meget små mængder af bakterier. Men kog vandet fra nu af, før du drikker det.

Kilde: Oddernettet.dk.