Henriette er chokeret: Får vi nu alligevel et lugtende biogasanlæg som nabo?
Beboerne i landsbyen pustede lettede ud i oktober. Nu er de ude og demonstrere igen, mens politikerne arbejder videre med byggeplanerne.
Før var der 20 mulige placeringer til et kommende biogasanlæg spredt over hele Odder Kommune.
Nu er der tre tilbage - alle sammen placeret lige omkring landsbyen Torrild, hvor borgerne efterhånden er erfarne ud i kunsten at demonstrere med store skilte uden for rådhuset i Odder.
De frygter for stigende, tung trafik fra lastbiler og for at hente vasketøj ind fra tørresnoren, som stinker af, ja, lort.
Mandag aften var Torrild-borgerne igen på barrikaderne med deres hjemmelavede skilte i hænderne, mens politikerne behandlede forvaltningens indstilling til placeringen, hvor pilen endnu en gang peger i retning af Torrild.
Det er selskabet Bioenergi, som ønsker at opføre det 16 hektar store biogasanlæg ved navn Odder Energipark, hvor der forventeligt kommer til at køre omkring 58 lastbiler frem og tilbage hver dag.
- Vi frygter alle mulige gener, som vi har set andre steder i landet, hvor de her anlæg ligger, siger Henriette Toftegaard Jensen, der er én af de mest markante stemmer i protestbevægelsen.
Folk, som sidst var helt nede i kulkælderen, ringer til mig. De er ulykkelige over, at de nu igen skal igennem den her mølle
For et halvt år siden var Torrild-borgerne også ude med skilte, bannere og slagord, fordi politikerne havde planer om at bygge biogasanlægget ved deres lille by, og dengang havde de held til at få omstødt politikernes beslutning.
Planen om at placere anlægget ved Torrild blev droppet. Troede de.
Det er derfor, de nu er chokerede over at erfare, at der fortsat bliver arbejdet på et biogasanlæg lige præcis i deres by.
- Folk, som sidst var helt nede i kulkælderen, ringer til mig. De er ulykkelige over, at de nu igen skal igennem den her mølle, siger Henriette Toftegaard Jensen.
Til TV2 Østjylland siger Enhedslistens medlem af udvalget for økonomi og erhverv, Leif Gjørtz Christensen, at anlægget sagtens kunne have ligget i eksempelvis Skanderborg Kommune, hvis man dér havde screenet området og fundet en placering til det.
- Det har jeg ikke kendskab til, om de har. Så længe vi holder os til Odder Kommune er det ud fra en række parametre de her fire placeringer, der er mindst ringe, siger Leif Gjørtz Christensen.
Men borgerne - de giver ikke op. De har vundet slaget før.
- Jeg håber, de vil genoverveje det her. Om det skal ligge her og om vi overhovedet skal have biogas i kommunen, siger Henriette Toftegaard Jensen.
Borgmester Lone Jakobi (S) siger til TV2 Østjylland, at der på trods af protesterne bliver arbejdet videre med byggeplanerne ved Torrild.
Odder Kommune har i øvrigt også en solcellepark på tegnebrættet.
Protester mod biogas i Torrild
I august 2022 indsendte Henriette Toftegaard Jensen fra Torrild et borgerforslag, hvor hun ville have biogasanlægget flyttet væk fra byen.
Det fik hurtigt så stor opbakning, at byrådet var tvunget til at behandle det. Det skete hen over en weekend, hvor 358 medborgere skrev under på forslaget.
Henriette Toftegaard ville i stedet have anlægget placeret "et sted ude omkring motorvejen".
Mandag den 16. august var der indkaldt til borgermøde i et stopfyldt forsamlingshus, hvor også borgmester Lone Jakobi (S) deltog. Her gjorde hun det klart, at hun og de øvrige politikere naturligvis "lyttede til debatten" og ville læse alle høringssvar grundigt igennem. "Men det er ikke ensbetydende med, at eventuelle protester fører til ændringer", fastslog hun i samme åndedrag.
Mandag den 5. september deltog cirka 100 borgere i en demonstration foran rådhuset i Odder, mens kommunalbestyrelsen sad og diskuterede Henriette Toftegaard Jensens borgerforslag. Det blev dog en kort diskussion, for de valgte at udskyde behandlingen af forslaget til den 10. oktober, hvor de også skulle se på de 154 indkomne høringssvar.
Her blev det besluttet, at der skulle findes en ny placering et andet sted i kommunen.